Συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας για την τραπεζική ενοποίηση

13:56 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συμβιβαστική πρόταση με στόχο την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN για την τραπεζική ενοποίηση και ειδικότερα το ρόλο που θα παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπέβαλε η Κυπριακή Προεδρία.

Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται με βάση την πρόταση της Κομισιόν για την σύσταση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ

δεν προχωρούν, εξαιτίας των διαφωνιών κυρίως από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και άλλων χωρών που δεν μετέχουν στο ευρώ (Σουηδία, Δανία, Πολωνία).

Οι βασικές ενστάσεις των παραπάνω χωρών έχουν να κάνουν με το ρόλο της ΕΚΤ. Για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να δοθούν οι αρμοδιότητες εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί δεν μετέχει στο ευρώ και ανησυχεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο το ηγετικό ρόλο του City του Λονδίνου στον τραπεζικό τομέα.

Η Γερμανία από την πλευρά της αντιδρά για διαφορετικούς λόγους, πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναλάβει την εποπτεία χιλιάδων τραπεζών της ΕΕ γιατί τεχνικά είναι πολύ δύσκολο και επιπλέον θα αδυνατίσει σημαντικά ο ρόλος των εθνικών εποπτικών αρχών.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας, επιδιώκει να καθησυχάσει τις  χώρες που δεν μετέχουν στο ευρώ, μέσω της χαλάρωσης της δέσμευσης στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΚΤ. Ετσι μια χώρα εκτός Ευρωζώνης θα μπορεί να αρνηθεί να εφαρμόσει μια εντολή της ΕΚΤ χωρίς νομικές επιπτώσεις. Το μόνο που θα μπορούσε να υποστεί είναι η ΕΚΤ να χαλαρώσει ή να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας αυτής στη διαδικασία της τραπεζικής ενοποίησης. Θα μπορεί επίσης η εν λόγω χώρα να αποχωρήσει μόνη της.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας, τα παραπάνω θα μπορούν να γίνουν μέσω της σύστασης ενός μηχανισμού που θα αφορά τις χώρες εκτός Ευρωζώνης, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην τραπεζική ενοποίηση.

Η πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας προβλέπει ταυτόχρονα την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών εποπτείας του τραπεζικού τομέα, ωστόσο η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να έχει την γενική εποπτεία. Την αύξηση των αρμοδιοτήτων των εθνικών αρχών εποπτείας ζητούσε η Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα