Συναντήσεις Ομήρου με Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς

18:43 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων είχε σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,  Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Ομήρου είχε επαφές με τον Πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο,

τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στο Κυπριακό, την ενέργεια, την οικονομική κρίση, την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Τον κ. Ομήρου στις συναντήσεις του συνοδεύουν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σωκράτης Σωκράτους, ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Βουλής,  Αντώνης Κουταλιανός και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων  Εύη Χατζηγιάννη.

Κατά τις συνομιλίες με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση η οποία χτυπά την πόρτα της Κύπρου, τονίζοντας τα προβλήματα των τραπεζών, ως αποτέλεσμα και της έκθεσης τους στα ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μηχανισμό Στήριξης, τονίζοντας ωστόσο ότι επιδίωξη θα είναι η δανειακή σύμβαση να μην είναι εξουθενωτική, αλλά να διαφυλάσσει τον κοινωνικό ιστό, την κοινωνική συνοχή και τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι τα μέτρα σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας απέδειξαν ότι δεν πετυχαίνουν στην πράξη, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, καθώς αυτή είναι η μόνη συνταγή, ώστε να βγει η χώρα από τη στασιμότητα. Ο κ. Ομήρου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει επιτυχώς την οικονομική κρίση, θυμίζοντας ότι το 1974 η οικονομία της αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της, ενώ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρέπει να δοθεί σε κανένα η εντύπωση ότι «η δυσμενής οικονομική συγκυρία θα μας καταστήσει ευάλωτους σε εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό» και θα επιβάλλει λύσεις «που θα είναι ελλειμματικές και θα θέτουν σε κίνδυνο να εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε εδάφη της ΕΕ, όπως ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι οι συνομιλίες οδηγούνται σε αδιέξοδο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε πρόκληση τη μη αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μίας χώρας μέλους της ΕΕ, στην οποία θέλει να ενταχθεί, καθώς και την άρνηση της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, ενώ θέλει να διατηρεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Όπως είπε η Τουρκία συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο και την ΕΕ, θέλοντας παρ’ όλα αυτά να διατηρεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα την αδιαλλαξία της Άγκυρας, η οποία επιμένει σε λύση δύο κρατών διεκδικώντας την κηδεμονία του κυπρ

Keywords
Τυχαία Θέματα