Συνάντηση Μαλά – Ντάουνερ

19:12 22/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην επίλυση του Κυπριακού και ειδικά στη βιωσιμότητα της λύσης, αναφέρθηκε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, στα γραφεία του εκλογικού του επιτελείου.

Κατά τη συνάντηση, στην οποίαν αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, ο κ. Μαλάς είπε ότι το κλειδί για τη λύση

του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα και ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η σχέση της με μία επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σχέση καλής γειτονίας και όχι επικυριαρχίας.

“Το Κυπριακό αν και κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα, έχει κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που επηρεάζουν τις δύο κοινότητες, οι οποίες θα πρέπει να προσμετρηθούν στο μοντέλο της λύσης με στόχο την πραγματική επανένωση”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “επιδίωξη θα πρέπει να είναι μία ισχυρή κεντρική ομόσπονδη Κυβέρνηση που θα δημιουργεί συνθήκες στενής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα αποκλείει την όποια αποσχιστική τάση”.

Ο κ. Μαλάς είπε ακόμη στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι συγκεκριμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία για να επιδείξει καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η διεθνής διάσκεψη για συζήτηση του Κυπριακού, αποτελεί ελιγμό της Τουρκοκυπριακής κοινότητας για να οδηγηθεί η διαδικασία σε αδιέξοδο και να επιδιωχθεί διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ανέφερε επίσης στον κ. Ντάουνερ ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, δεν αφορά την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος της επίλυσης του Κυπριακού, η οποία θα είναι επωφελής για τους Τουρκοκύπριους και λόγω της αξιοποίησης αυτών των αποθεμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα