Συνάντηση με συμμετοχή Αναστασιάδη διοργανώνει ο Χέρμαν Βαν Ρόμπει

13:03 24/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει προετοιμάζει πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup μια συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ενδεχομένως κι άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι.

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε σήμερα το περιβάλλον του Προέδρου Βαν Ρόμπει, το οποίο περιορίστηκε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και πιθανότητα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο κ. Βαν Ρόμπει, πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, θεωρείται στη χώρα του ως καλύτερος πολιτικός στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων και στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων. Το γεγονός ότι μαζί με τον Πρόεδρο Μπαρόζο ανέβαλαν την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ιαπωνίας και τη Μογγολία, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της ανησυχίας που υπάρχει στα κορυφαία θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η κ. Λαγκάρντ φτάνεις στις Βρυξέλλες το μεσημέρι για τη συμμετοχή της στο Eurogroup, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι πριν από αυτή τη συνάντηση θα έχει κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους εταίρους, γι’ αυτό θεωρείται πολύ πιθανή η συμμετοχή της στη συνάντηση που σχεδιάζει ο κ. Βαν Ρόμπει.

Σ’ αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, το ΔΝΤ είναι εκείνο που δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι το ποσό που θα συνεισφέρει στη στήριξη της Κύπρου είναι μικρό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Γερμανία για εσωτερικούς τους λόγους, θέλουν οπωσδήποτε να συμμετάσχει ο διεθνής οργανισμός και στο πρόγραμμα της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα