Συνεχίστηκε η εξέταση των προσφυγών για το Eurogroup στο Ανώτατο

14:17 29/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ερώτημα το Δικαστηρίου κατά πόσο οι καταθέτες που έχουν προσφύγει εναντίον των διαταγμάτων που αφορούν στη Λαϊκή Τράπεζα τέθηκαν σε χειρότερη μοίρα λόγω των διαταγμάτων απ’ ότι θα ήταν σε περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζας προσπάθησαν να απαντήσουν οι δικηγόροι, που εκπροσωπούν καταθέτες, κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να αγορεύσει

αύριο, Τρίτη και να ανταπαντήσει στα επιχειρήματα που τέθηκαν από τους δικηγόρους των αιτητών.

Σε παρέμβαση του Προεδρεύοντος δικαστή Δημήτριου Χατζηχαμπή ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι αιτητές θα βγουν πιο ζημιωμένοι απ’ ότι αν τα πράγματα είχαν παραμείνει ως είχαν, με πτώχευση ουσιαστικά της Τράπεζας, μεταξύ των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν ήταν ότι τα δικαιώματα των αιτητών επηρεάζονται δυσμενώς από τα διατάγματα που αφορούν στην πώληση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα και στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των αιτητών αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η πώληση, τότε όλοι οι καταθέτες της Λαϊκής θα τύγχαναν ίσης μεταχείρισης και θα είχαν ίσα δικαιώματα σε περίπτωση εκκαθάρισης της Τράπεζας, ενώ ως αποτέλεσμα των διαταγμάτων οι καταθέτες που είχαν τους λογαριασμούς τους σε Ελλάδα και Αγγλία δεν επηρεάζονται καθόλου σε αντίθεση με τους καταθέτες της Κύπρου.

Αναφορά έγινε επίσης στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα δεν είχε λάβει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για την πώληση ή μεταβίβαση των εργασιών των υποκαταστημάτων της σε Ελλάδα και Αγγλία, καθώς και ότι επιβλήθηκε σε καταθέτες, χωρίς να έχουν οι ίδιοι λόγο, η μεταφορά των λογαριασμών τους στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι που είναι ενάντια στον περί Εταιρειών νόμο.

Αναλύθηκε εκτενώς με βάση νομολογία τι καθιστά «έννομο συμφέρον», που αν όντως ισχύει τότε θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ανωτάτου.

Παράλληλα, άλλος δικηγόρος, απαντώντας στη αγόρευση του δικηγόρου της Κεντρικής Τράπεζας Αλέκου Ευαγγέλου, την Παρασκευή, ο οποίος είχε πει σύμφωνα με τον δικηγόρο ότι δεν μεταφέρθηκαν οι λογαριασμοί αλλά ο κύκλος εργασιών της Λαϊκής, έδωσε το παράδειγμα ενός δημότη, του οποίου το σπίτι δεν πωλείται από το δήμο αλλά πωλούνται όλοι οι δρόμοι και οι πλατείες. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζονται άμεσα τα δικαιώματα του δημότη, ο οποίος δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το δρόμο μπροστά από το σπίτι του, επιχειρηματολόγησε ο δικηγόρος.

Η διαδικασία συνεχίζεται αύριο, Τρίτη, στις 10.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα