Συνεχίστηκε η τελική αγόρευση Κυπριανού στη δίκη για την υπόθεση δολοφονίας Α. Χατζηκωστή

19:26 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την ανάπτυξη του δεύτερου από τους τρεις πυλώνες της αγόρευσής του, υπό τον τίτλο “Κατάχρηση της δικαστικής εξουσίας”, συνέχισε τη Δευτέρα την τελική αγόρευση του, ο συνήγορος υπεράσπισης της 3ης κατηγορούμενης στην υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή, Έλενας Σκορδέλη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξάγεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος της 3ης κατηγορούμενης, Μιχαλάκης Κυπριανού ισχυρίστηκε πως το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δεν έτυχαν

μιας γρήγορης δίκης, καθιστά όλη τη διαδικασία άκυρη.

Όπως είπε η υπεράσπιση, “η καθυστέρηση που παρατηρείται, κατά ένα μεγάλο μέρος, οφείλεται και αποδίδεται στο γενικότερο σύστημα οργάνωσης της απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας”, προσθέτοντας πως “μια σημαντική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης οφείλεται στην απροετοιμασία, ανετοιμότητα και στον πλημμελή χειρισμό της υπόθεσης από την Αστυνομία και τις Διωκτικές Αρχές”.

“Η Αστυνομία επέδειξε πρωτόγνωρη σπουδή για να καταχωρήσει υπόθεση για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή και τούτο για να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία της Αστυνομίας και εμπιστοσύνης του λαού προς αυτή. Οι συνεχείς αποτυχίες της στη διαλεύκανση σοβαρών εγκλημάτων που παρέμειναν ανεξιχνίαστα.
Μια άλλη αιτία που συνέβαλε στην καθυστέρηση που προέκυψε ήταν και η ανάθεση αυτής της υπόθεσης σε Κακουργιοδικείο, η σύνθεση του οποίου ήτο βεβαρημένη με σωρεία άλλων υποθέσεων, ασφαλώς συνέβαλε στο να χρειασθεί τόσος μεγάλος χρόνος για να συμπληρωθεί η ακρόαση της υπόθεσης”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Ο δικηγόρος της Σκορδέλη υπέβαλε στο δικαστήριο ότι “η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση της ακροαματικής διαδικασίας σε τελευταία ανάλυση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και καμίας πλευράς διότι αντιστρατεύεται το καλώς νοούμενο συμφέρον της δικαιοσύνης, πλήττει τη μνήμη τόσο των μαρτύρων κατηγορίας όσο και των μαρτύρων της υπεράσπισης και προξενεί την εκούσια ή ακούσια καταστροφή ή εξάλειψη μαρτυρικού υλικού και ταυτόχρονα επεκτείνει την μακρά χρονική περίοδο κράτησης των κατηγορουμένων εν αναμονή της τελεσίδικης εκδίκασης της υπόθεσης”.

Ανέφερε ακόμα πως “συνεπακόλουθο της μακράς χρονικής περιόδου που θα διαρκέσει η εκδίκαση της υπόθεσης θα είναι το άγχος, η αγωνία και νευρικότητα τόσο ενός εκάστου των κατηγορουμένων όσο και των συγγενών και φίλων του”.

“Το ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη διάρκεια χρόνου”, είπε, “θα πρέπει να είναι ο στόχος και επιδίωξη κάθε νομικού συστήματος που στοχεύει στην απονομή δικαιοσύνης και στην εδραίωση της εμπιστοσύνης τόσο στους κατηγορούμενους αλλά και στο ευρύτερο κοινό”.

Αναφερόμενος σε παραλήψεις της Αστυνομίας σε σχέση με το ανακριτικό έργο γύρω από τη υπόθεση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “η αστυνομία παρέλειψε να περισυλλέξει τα ενδύματα του Φάνου Χατζηγεωργίου μόλις τον συνάντησε, δύο μόνο ώρες μετά από τη δολοφονία”, σημειώνοντας πως “ούτε τα παπούτσια του, ούτε τις κάλτσες του, ούτε τα γάντια του και/ή εσώρουχα του, ούτε εξέτασε το πάτωμα του διαμερίσματος”.
Επίσης, είπε πως οι ανακριτές παρέλειψαν να εξετάσουν εσωτερικώς και εξωτερικώς το αυτοκίνητο του Κώστα Προεστού, με το οποίο μεταφέρθηκαν ο Φάνος Χατζηγεωργίου και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος, όπως ισχυρίζεται ο Φάνος, από το χωράφι του Κούλλη Κοσσιάρη, καθώς και παράλειψη από πλευράς ερευνητών για έρευνα στο χωράφι του Κοσσιάρη.

“Ενώ γνώριζαν”, πρόσθεσε, “από τον Φάνο Χατζηγεωργίου όλη την ιστορία που εξελίχθηκε στο χωράφι του Κοσσιάρη εκείνο το βράδυ και τι έγινε με την μοτόρα, εν τούτοις είναι εκπληκτικό γιατί δεν έγινε ενδελεχής έρευνα από την ανακριτική ομάδα. Ούτε καν έρευνα μέσα στο container. Κατ` ακρίβεια δεν έγινε καμιά απολύτως έρευνα. Κι όμως έχουμε μαρτυρία ότι ο Κοσσιάρης παραδίδει ένα εξώστ και στη συνέχεια την 21/10/2010 ο Κοσσιάρης παραδίδει πάλι στον Παντελή Ιορδάνους ένα δεύτερο εξώστ, ισχυριζόμενος ότι έκαμε λάθος την πρώτη φορά και παρέδωσε λανθασμένο εξώστ. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική παράλειψη έγινε στο να μην ερευνηθεί έγκαιρα ο χώρος και ειδικά το container”.

Συνέχισε λέγοντας πως η αστυνομία παρέλειψε να αντιπαραβάλει τις ώρες των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης που εξασφάλισε και κυρίως αυτών στη σκηνή του φόνου (οικία Andrew Brear και γραφείο ταξί “Φιλάνδια”), με την ορθή ώρα Κύπρου, για να προσθέσει πως η συγκεκριμένη παράλειψη στερεί την υπεράσπιση σημαντικής μαρτυρίας, η οποία μπορούσε να ανατρέψει τους ισχυρισμούς της κατηγορούσας Αρχής και να δημιουργήσει σοβαρή τρύπα στην υπόθεση της εισαγγελίας.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 11:00, με τη συνέχιση και ολοκλήρωση της τελικής αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης της Έλενας Σκορδέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα