Συνεδριάζει σήμερα το ECOFIN

13:05 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ προσέρχονται στη σημερινή συνεδρία του ECOFIN με διαφορές σε σχέση με την πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ και τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία, που αποτελούν λόγους ανησυχίας τη στιγμή που περιορίζεται η κρίση χρέους.

Ο νέος επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι G20 είναι το σωστό, παραδοσιακό φόρουμ για οποιαδήποτε συζήτηση για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μετά την επιμονή της Γαλλίας

να συζητηθεί το θέμα στο πλαίσιο των G20.

“Ήταν μέρος της συζήτησης, αλλά το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των G20 αργότερα αυτή την εβδομάδα”, είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ μετά την πρώτη προεδρία του ως Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G20 θα συναντηθούν εντός της εβδομάδας στη Μόσχα, με τις ανησυχίες για πιθανό “νομισματικό πόλεμο” να τίθενται στην ημερήσια διάταξη μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να υποτιμήσει σημαντικά το γεν, έτσι ώστε να κάνει φθηνότερες τις εξαγωγές της έναντι των ανταγωνιστών της.

Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών Michael Noonan δήλωσε την Τρίτη, κατά τη μετάβαση του στη συνάντηση των 27 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί ενώπιον των G20 με δεδομένο ότι η όλη συζήτηση συνεχίζεται.

Ωστόσο, ο κ. Noonan σημείωσε ότι το ισχυρό ευρώ αντανακλά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια απειλούσε την ύπαρξη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Τη Δευτέρα, οι 17 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αξιολόγησαν την πρόοδο σε πολλά βασικά ζητήματα, τα οποία περιλάμβαναν το δύσκολο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και το πώς το νέο ταμείο διάσωσης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα λειτουργήσει στην πράξη.

Επιπλέον, οι Υπουργοί συζήτησαν το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και χαιρέτισαν τη συμφωνία της Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενίσχυση και αναδιάρθρωση της Anglo Irish Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα