Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Αποφασίστηκε η αποστολή βοήθειας στην Κύπρο

16:46 7/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Να αποσταλεί χρηματική και υλική βοήθεια στην Κύπρο και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στην Ουάσιγκτον για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, αποφασίστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής (ΚΟΑ), που έγινε χθες στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. «Θα δράσουμε

σε δυο επίπεδα, οικονομικό και πολιτικό» τόνισε ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική. Όπως ανέφερε, μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η ομογένεια θα αποστείλει βοήθεια σε οργανισμούς και άτομα, που θα έχουν άμεση ανάγκη. Επίσης, μίλησε για τη συνάντηση που θα έχει στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Μπ. Ομπάμα στις 18 Απριλίου, κατά την οποία θα θέσει τα ζητήματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο κ. Δημήτριος απένειμε στον απερχόμενο πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πίτερ Παπανικολάου, το ανώτατο παράσημο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου, «σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε στο συνέδριο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο οποίος υπογράμμισε: «Καμία κρίση δεν θα μας γονατίσει». Ο κ. Αιμιλίου ενημέρωσε τους ομογενείς για τη σημερινή οικονομική κατάσταση και τις επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καλώντας τους να επαγρυπνούν και να συνεχίσουν εντατικές προσπάθειες, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Επίσης, διάβασε γραπτό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της κυβέρνησης για τη «συνολική προσφορά» τού κ. Παπανικολάου προς την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου, κάνοντας συνοπτικό απολογισμό της προεδρίας του, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια στον εθνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό τομέα. «Η συνεργασία μου ήταν άψογη με όλους τους Προέδρους της Κύπρου, τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, τους υπουργούς Εξωτερικών και αρκετούς άλλους αξιωματούχους στις δύο χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της θητείας μου» σημείωσε, προσθέτοντας: «Όλα αυτά τα χρόνια εισέπραξα ηθική ικανοποίηση γιατί έκανα ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω την πατρίδα μας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τιμήθηκαν τρία παλαίμαχα στελέχη της Ομοσπονδίας και ευρύτερα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας: η Ισμήνη Μιχαηλίδου, ο Χρίστος Βραχίμης και ο Τομ Κυριακίδης. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή εκλογών. Νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Κώστας Τσέντας (για αρκετά χρόνια αντιπρόεδρος) από τον Καραβά. Ανθυποψήφιός του ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΚΟΑ, Σάββας Τσίβικος από την Πάφο. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, η επιτετραμμένη της κυπριακής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Ολυμπία Νεοκλέους και ο Έλληνας πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος. Ετήσιο απολογισμό της ΠΣΕΚΑ έκανε ο πρόεδρός της, Φίλιπ Κρίστοφερ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τα «νέα δεδομένα» στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν με το αμερικανοεβραϊκό λόμπι, ο εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC), Έντι Ζεμενίδης, ο πρόεδρος της επιτροπής «Δικαιοσύνη για την Κύπρο», Τάσος Ζαμπάς, καθώς και πρόεδροι ή αντιπρόσωποι των 20 συλλόγων-μελών της Κυπριακής Ομοσπονδίας και του τμήματος νεολαίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα