Συντονισμένη προσπάθεια ενοχοποίησης της αριστεράς, καταγγέλλει ο Πρόεδρος

19:51 4/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συντονισμένη προσπάθεια ενοχοποίησης της κυπριακής αριστεράς για τα οικονομικά αδιέξοδα, κατήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί υπαίτιοι για την κρίση είναι οι τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο και η εποπτική αρχή.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμη ότι η αντιπολίτευση, με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, όπως είπε, επικεντρώθηκε στα περί δήθεν «ανικανότητας της Κυβέρνησης» για να φορτώσει σε

αυτή τις επιπτώσεις της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εξαιτίας της τουρκικής στάσης και των επιδιώξεων της Αγκυρας, έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και έστειλε μήνυμα σε όσους με «ακραίες προσεγγίσεις θα οδηγήσουν την Κύπρο στην απομόνωση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε απόψε στο 17ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς φεύγει με το κεφάλι ψηλά, προσθέτοντας ότι έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς.

«Εδώ στην Κύπρο καταβάλλεται προσπάθεια η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να φορτωθεί στην Κυβέρνηση και ευρύτερα στην παράταξη της Αριστεράς. Ενώ είναι ολοφάνερο ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, έχει αποτύχει πλήρως η φιλοσοφία της ασυδοσίας της αγοράς και της αδηφαγίας του μεγάλου κεφαλαίου, της λιτότητας και της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων, η φιλοσοφία της ιδιωτικοποίησης των πάντων, εδώ στην Κύπρο προσπαθούν να μας πείσουν ότι ευθύνεται η Κυβέρνηση η οποία έχει αντιπαλέψει αυτή τη φιλοσοφία», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «όσο και αν κάποιοι μανιωδώς επιχειρούν να το αποκρύψουν, εμείς ουδέποτε θα κουραστούμε να δακτυλοδείχνουμε τους πραγματικούς αίτιους για τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Τις τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο, την εποπτική αρχή που αντί να ελέγχει και να αποτρέπει τους έκανε πλάτες, όπως και όσους πολιτικά τους στήριξαν και τους υπερασπίστηκαν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η παράταξη του ΑΚΕΛ ποτέ δεν έχει βλάψει την Κύπρο και το λαό της, αντίθετα έχει να παρουσιάσει αμέτρητους αγώνες, πλούσια προσφορά και θυσίες στην πάλη του λαού μας για λευτεριά, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Παρόλο που η δεξιά και η ακροδεξιά πασκίζουν να παραχαράξουν την ιστορία, είναι χρεωμένες με την κατάλυση της δημοκρατίας καθώς και με την τραγωδία της Κύπρου τις επιπτώσεις της οποίας επωμίζεται ο λαός μας για σχεδόν σαράντα χρόνια», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλία του, ο Πρόεδρος επέκρινε την αντιπολίτευση η οποία με τη βοήθεια της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, όπως είπε, κατηγορούσε την Κυβέρνηση για ανικανότητα, φορτώνοντας σε αυτή τις επιπτώσεις της κρίσης και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Παρόλο που είπε ότι είναι φυσιολογικό σε αυτή τη μακρά και τόσο δύσκολη περίοδο, να υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν θα κουραστεί να το φωνάζει με όλη τη δύναμη της ψυχής του «ότι εμείς ολοκληρώνουμε τη θητεία μας με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για πλειάδα επιτευγμάτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κυβέρνηση την αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και κοινωνική της ευαισθησία την απέδειξε κατά την τετράμηνη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, προσθέτοντας ότι ο καθένας μπορεί να φανταστεί ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα για τον κυπριακό λαό «εάν αυτή η διαπραγμάτευση διεξαγόταν από εκείνους που ουσιαστικά συμφωνούν με την Τρόικα, που έχουν ακριβώς την ίδια φιλοσοφία της λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων, από αυτούς που την ώρα της κρίσιμης μάχης για την Κύπρο και το λαό μας, μας εκβίαζαν για άρον-άρον αποδοχή των αξιώσεων της Τρόικας».

Αναφέρθηκε επίσης σε πλούσιο και σημαντικό έργο που αφήνει πίσω της η Κυβέρνηση , απαριθμώντας μεταξύ άλλων τις προοπτικές που δημιουργούνται με την εξεύρεση του φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για επεξεργασία ενός συνολικού, στρατηγικού σχεδιασμού για να καταστεί η Κύπρος Περιφερειακό Κέντρο Ενέργειας.

«Εάν όλοι παραδεχόμαστε σήμερα ότι η μεγαλύτερη ελπίδα του κυπριακού λαού για να ξεφύγουμε από τα οικονομικά αδιέξοδα είναι ο φυσικός μας πλούτος, αυτή την τεράστια προοπτική είναι αυτή η Κυβέρνηση που τη δημιούργησε», σημείωσε.

Επίσης, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία ενίσχυσε το κύρος της πατρίδας μας στην Ευρώπη και διεθνώς, στην εφαρμογή μιας συνολικής και πρωτοποριακής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και στη διόρθωση πολλών στρεβλώσεων της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας που είχαν δημιουργηθεί και συσσωρευτεί για δεκαετίες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εφαρμογή ενός συνολικού, πρωτοποριακού προγράμματος δημοσίων συγκοινωνιών , στην οριστική επίλυση του υδατικού προβλήματος, στην διαγραφή των αγροτικών χρεών, στην διασφάλιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυβέρνηση κλήθηκε να Κυβερνήσει το τόπο σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά παράλληλα και είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη κατανόησης στο εσωτερικό, την έλλειψη της αναγκαίας ενότητας και στήριξης, ακόμα και την υπόσκαψη των κυβερνητικών προσπαθειών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος επέκρινε τη στάση της Αγκυρας και κατήγγειλε τις πάγιες επιδιώξεις της προσθέτοντας ότι «την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού θα πρέπει επιτέλους να εκτιμήσουν σωστά όσοι στο εσωτερικό μας μέτωπο εισηγούνται ουσιαστικά την εγκατάλειψη του διαχρονικού στόχου της πλευράς μας από το 1977 για λύση ομοσπονδίας».

Ανέφερε ότι επί διακυβέρνησής του διασφαλίστηκε μέχρι τέλους η συμφωνημένη διαδικασία «κυπριακής ιδιοκτησίας», η οποία απέκλεισε οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι μέχρι το 2010 επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις στο τραπέζι των συνομιλιών, που αποτελούν στην ολότητα τους βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενα σχέδια που έγινε προσπάθεια να επιβληθούν και απορρίφθηκαν από τον κυπριακό λαό.

Είπε ότι οι συγκλίσεις αυτές ακυρώθηκαν όταν ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ο Ντερβίς Ερογλου, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όσοι θέλουν με μια μονοκονδυλιά να διαγράψουν τις συγκλίσεις αυτές, απελευθερώνοντας τον κ. Έρογλου και την Τουρκία από τις δεσμεύσεις τους».

«Τη στιγμή που η Κύπρος χρειάζεται διεθνή στήριξη καταφέραμε μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον να αναστρέψουμε το απαράδεχτο κλίμα που υπήρχε για τη δική μας πλευρά διεθνώς και να δημιουργήσουμε το θετικό κλίμα για επίτευξη κορυφαίων εθνικών στόχων. Αυτό οφείλουν να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όσοι με ακραίες προσεγγίσεις θα οδηγήσουν την Κύπρο στην απομόνωση», σημείωσε.

Στην πολυσέλιδη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην προσφορά της ΕΔΟΝ σε όλες τις φάσεις της κυπριακής ιστορίας, λέγοντας ότι στα 68 χρόνια ζωής της το μυστικό της επιτυχία της οργάνωσης ήταν διαχρονικά η ισορροπία, η διαλεκτική αξιοποίηση της εμπειρίας και των χαρακτηριστικών της που πηγάζουν από την ιδεολογία της.

«Έχοντας πυξίδα και φάρο την ταξική προσέγγιση και την ανάγκη για ένα καλύτερο μέλλον για τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο του μόχθου γενικά, με όπλο τις αξίες του μαρξισμού, λενινισμού, του διεθνισμού και της αλληλεγγύης, η ΕΔΟΝ πρωταγωνίστησε διαχρονικά και συνεχίζει και σήμερα να πρωταγωνιστεί στην πάλη για συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στην προώθηση της έννοιας της μιας πατρίδας, του ενός λαού που μπορεί και πρέπει να πει όχι στους ξένους και να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα