Συρία και ΡΚΚ συζήτησαν χθες στην Αγκυρα οι αρχηγοί στρατού Τουρκίας – ΗΠΑ

18:33 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Tις εξελίξεις στην Συρία και τη δραστηριότητα του ΡΚΚ εντός των συνόρων της Τουρκίας συζήτησαν χθες στη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Αμερικανός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Martin Dempsey(φώτ0) και ο Τούρκος ομόλογός του στρατηγός Νετζντέτ Οζέλ.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Τούρκος στρατηγός ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του ταχύτερη ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών για τις δραστηριότητες του ΡΚΚ

στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο Αμερικανός αναφέρθηκε στην δραστηριότητα της Αλ Κάιντα στην περιοχή.

Η «Σαμπάχ» γράφει ότι ο Dempsey συνέστησε στον Οζέλ πολύ προσεκτική αντιμετώπιση του θέματος των χημικών όπλων της Συρίας. Επισημαίνεται δε πως για πρώτη φορά το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού προέβη σε ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης, στην οποία τονίζεται ότι συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Η «Γενί Σαφάκ» γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για την κλιμάκωση της δραστηριότητας του ΡΚΚ στην ΝΑ Τουρκία, προσθέτοντας ότι πριν από πέντε χρόνια, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στη δημιουργία μηχανισμού ανταλλαγής μυστικών πληροφοριών. Με τον τριμερή μηχανισμό οι αμερικανικές και οι ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή του βορείου Ιράκ θα ενημέρωναν τον τουρκικό στρατό για τις κινήσεις του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, η Ουάσιγκτον δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να καταστεί εφικτή η κλιμάκωση των επιθέσεων του ΡΚΚ στην ΝΑ Τουρκία.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε την ευκαιρία χθες στην εν λόγω συνάντηση, να εκφράσει επίσημα την ανησυχία της στον αμερικανό Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για το θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Τούρκος στρατηγός τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Τουρκία τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών και οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Αναμένουμε την υποστήριξη των φίλων και συμμάχων μας στον ένοπλο αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, φέρεται να τόνισε ο Οζέλ στον Αμερικανό ομόλογό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα