Συζήτησαν και για το κυπριακό Χίλτον – Νταβούτογλου

09:51 14/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις στη Συρία ήταν το κύριο θέμα της μακράς συνομιλίας και γεύματος εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Χίλαρι Κλίντον και Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, το Ιράν, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι θρησκευτικές ελευθερίες και το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, οι σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας κ.α.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Κλίντον δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό, το μνημόνευσε ωστόσο ο κ. Νταβούτογλου ανάμεσα στα πολλά

ζητήματα που Τουρκία και ΗΠΑ μοιράζονται, μαζί με τα Βαλκάνια, τον Καύκασο κ.α.

Και οι δύο υπουργοί απέφυγαν να απαντήσουν ερώτηση δημοσιογράφου της ”Ζαμάν” για αυξημένο ρόλο των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Νταβούτογλου είχε συνάντηση και με τον υπουργό Αμυνας Λίον Πανέτα, με βασικό θέμα τη Συρία. Για το ίδιο θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν.

Στη διάσκεψη Τύπου που οι δύο υπουργοί παραχώρησαν μετά το τέλος του γεύματος εργασίας, η κ. Κλίντον είπε μεταξύ άλλων ότι ”συζήτησαν την πολύ σθεναρή υποστήριξη που παράσχει η Τουρκία στις νέες δημοκρατίες”, προσθέτοντας ότι ”η επιτυχής δημοκρατία της Τουρκίας αποτελεί πραγματικό παράδειγμα για τις χώρες αυτές”.

Για τα ζητήματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η κ. Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ ”ενδιαφέρονται συνεχώς για το έργο που επιτελείται από την τουρκική κυβέρνηση για τη θρησκευτική ελευθερία, την επιστροφή θρησκευτικής περιουσίας και ασφαλώς εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τη Θεολογική Σχολή της Θράκης”.

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κλίντον είπε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν για πολύ καιρό την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η οποία θα είναι προς το συμφέρον και των δύο.

”Είμαι κάποια που πιστεύει ότι τελικά αυτό θα συμβεί γιατί είναι κάτι που συμφέρει στην οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση (της Ευρώπης). Δεν θέλω κανείς να απογοητευτεί και να τα παρατήσει, αλλά, όπως με κάθε δύσκολη διαπραγμάτευση, μερικές φορές χρειάζεται να το βάλεις στο πλάι για λίγο. Κι έχουμε τώρα αρκετά για να μας κρατήσουν απασχολημένους στην περιοχή”.

Ο κ.Νταβούτογλου είπε η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. και παρά την αποθάρρυνση από την Ε.Ε., παραμένει αισιόδοξος ότι ”μία μέρα θα γίνουμε μέλος της ΕΕ, γιατί η ένταξή μας θα είναι μεγάλο όφελος για την Ε.Ε. κι όλοι θα κερδίσουν. Η Τουρκία θα ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική της επιρροή, θα γίνει δυναμικότερη οικονομικά και πολιτισμικά περισσότερο ανοιχτή. Η Τουρκία θα γίνει ισχυρότερη κι η συνεργασία Τουρκίας – Ε.Ε. θα αποτελέσει μεγάλο όφελος για τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την παγκόσμια κοινότητα”.

Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις διάφορες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, σε συνεργασία και με την Αραβική Διάσκεψη. Σε ερώτηση για λήψη άλλων εκτάκτων μέτρων, εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστούν άλλα σχέδια.

”Αν όμως

Keywords
Τυχαία Θέματα