Τα μέτρα λιτότητας μόνο δεν είναι λύση, λένε ομιλητές στη σύνοδο του ILO

16:54 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση από μόνα τους, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα για στήριξη της ανάπτυξης και ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφεραν ομιλητές που συμμετέχουν στην 9η Περιφερειακή Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στο Όσλο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη Σύνοδο, η οποία συγκαλείται κάθε τέσσερα χρόνια, συμμετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία με τριμερή αντιπροσωπεία, κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στη φετινή συνάντηση, συμμετέχουν Αρχηγοί Κρατών, 38 Υπουργοί της Περιφέρειας, καθώς και κοινωνικοί εταίροι από 50 χώρες της Ευρώπης.

Η σύνοδος επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση ανάπτυξης που δημιουργεί θέσεις εργασίας, την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου ως μέσου εξεύρεσης αποδεκτών πολιτικών και στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Παρέμβαση έκαναν η Πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αριθμός ομιλητών αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής μορατόριουμ στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες δεν αποτελούν μαγική συνταγή, και την ανάγκη ανάληψης διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης ως προς την κοινωνική και οικονομική τους αποδοτικότητα.

Αναφέρεται ακόμη ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές υπογράμμισαν τη μέγιστη σημασία του κοινωνικού διαλόγου πριν τη λήψη οποιονδήποτε μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Προστίθεται ότι τη Δευτέρα, 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης Υπουργική Συνάντηση με θέμα Youth Employment in the Crisis.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Παπαγεωργίου, ο οποίος στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην Κύπρο όσον αφορά τη στήριξη της εργασίας των νέων.

Αναφέρθηκε, επίσης στην υψηλή ανεργία των νέων στην Κύπρο και είπε ότι οι πολιτικές που εξασφαλίζουν την απασχόληση πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα, καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος δημιουργίας μιας χαμένης γενιάς νέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα