Τα ω-3 «ασπίδα» ενάντια στην άνοια

23:02 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η κατανάλωση ψαριών και άλλων τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Έλληνας Δρ. Νικόλαος Σκαρμέας.

Μείωση του β-αμυλοειδούς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Νeurology» τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη

δράση, φαίνεται ότι μειώνουν στο αίμα τα επίπεδα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, η συσσώρευση της οποίας θεωρείται «ένοχη» για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.219 Αμερικανούς, ηλικίας άνω των 65 ετών, που δεν έπασχαν από άνοια. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους, ενώ έδωσαν και δείγμα αίματος, προκειμένου να γίνει μέτρηση των επιπέδων β-αμυλοειδούς.

Όπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα ω-3 είχαν και τα χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα τους. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη ενός επιπλέον γραμμαρίου ω-3, ημερησίως, σε σχέση με τη μέση ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης των συμμετεχόντων συνδεόταν με μείωση της τάξεως του 20%-30% στα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα.

Τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο αίμα πιστεύεται ότι …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα