Τα πολλά λίπη «χαλάνε» το σπέρμα

10:35 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε κορεσμένα λίπη δεν αυξάνει απλώς τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου. Μπορεί και να μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη, που υπάρχουν κυρίως στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, είχαν σημαντικά χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και φτωχότερη ποιότητα σπέρματος απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν τα λιγότερα.

Η νέα

μελέτη βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που η μία έκθεση μετά την άλλη δείχνουν ότι η ποιότητα και η ποσότητα των σπερματοζωαρίων μειώνονται στους άντρες της Δύσης – με μερικές αναλύσεις να μιλούν για μείωση κατά πάνω από 50% τις έξι τελευταίες δεκαετίες.

Υπολογίζεται ότι στο ένα στα τρία ζευγάρια που καταφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το πρόβλημα της υπογονιμότητας οφείλεται στον άντρα – με το 30% των ανδρών να είναι υπογόνιμοι και το 2% εντελώς «μη γόνιμοι».

Για τη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Rigshospitalet της Κοπεγχάγης πήραν συνεντεύξεις και υπέβαλλαν σε εξετάσεις 701 νεαρούς άνδρες, οι οποίοι ήταν 20 ετών την περίοδο 2008-2010.

Οι νεαροί συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους κατά τους τρεις τελευταίους μήνες και έδωσαν δείγματα σπέρματος.

Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη είχαν κατά 38% χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων έναντι όσων έτρωγαν τα λιγότερα, ενώ ο συνολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων τους ήταν μειωμένος κατά 41%.

Η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων είναι ο αριθμός τους ανά mlσπέρματος, ενώ ο συνολικός αριθμός είναι αυτός στο σύνολο του σπέρματος.

Ως μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών θεωρήθηκε στη μελέτη το να προέρχεται από αυτά λιγότερο από το 11,2% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ υψηλές θεωρήθηκαν οι καταναλώσεις που αντιστοιχούσαν στο 15% ή περισσότερο των ημερησίων θερμίδων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νεαροί εθελοντές που προσλάμβαναν πάνω από το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους από κορεσμένα λίπη είχαν κατά μέσον όρο συγκέντρωση σπερματοζωαρίων 45 εκατομμύρια ανά ml, ενώ ο συνολικός όγκος σπερματοζωαρίων ήταν 128 εκατομμύρια.

Όσο, όμως, περισσότερα λίπη έτρωγαν, τόσο χαμήλωναν οι δύο δείκτες της ποιότητας του σπέρματος.

Αντίστοιχα, όσοι εθελοντές προσλάμβαναν κάτω από το 11,2% των ημερήσιων θερμίδων τους από κορεσμένα λίπη, είχαν κατά μέσον όρο συγκέντρωση σπερματοζωαρίων 50 εκατομμύρια ανά ml και συνολικό όγκο σπερματοζωαρίων 163 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν μία ισχυρή συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Δεδομένων, όμως, των άλλων δεινών που έχουν σχετισθεί με τα πολλά κορεσμένα λίπη, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, οι άντρες που επιθυμούν να αποκτήσουν κάποτε παιδιά καλά θα έκαναν να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, προσθέτουν.

Τα κορεσμένα λίπη υπάρχουν σε αφθονία σε τρόφιμα όπως το ζωικό βούτυρο, το επεξεργασμένο κρέας, τα τηγανητά φαγητά και στα πρόχειρα φαγητά που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα