Ταχεία ανάκαμψη για την Κύπρο καταγράφει βρετανική τουριστική δημοσκόπηση

15:11 24/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ως ένδειξη ταχείας ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης προς την Κύπροκ μετά την ανάσχεση που προκάλεσαν οι οικονομικές εξελίξεις στις αρχές της άνοιξης, ερμηνεύονται τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας Explore Research για λογαριασμό του δημοφιλούς βρετανικού περιοδικού Travel Weekly.

Η εταιρεία πραγματοποιεί σφυγμομετρήσεις κάθε μήνα σε δείγμα 500 ανθρώπων. Τον Απρίλιο η έρευνα έδειξε ότι 2 στους 5 πιθανούς τουρίστες από τη Βρετανία προς την Κύπρο

(ποσοστό 39%) ήθελαν διαβεβαιώσεις πριν ταξιδέψουν στο νησί. Το 30% αυτών απάντησε ότι λόγω της κρίσης ήταν λιγότερο πιθανόν να επισκεφθεί την Κύπρο φέτος. Επίσης, 1 στους 10 είπε ότι αν είχε ήδη κάνει κράτηση θα την ακύρωνε. Συνολικά, το 77% των 500 ερωτηθέντων τον Απρίλιο είχε εκφράσει ανησυχία για την επιλογή της Κύπρου ως τουριστικό προορισμό.
Ωστόσο, όταν η δημοσκόπηση επαναλήφθηκε το Μάιο τα αρνητικά ποσοστά είχαν μειωθεί. Το 30% είπε ότι θέλει διαβεβαιώσεις πριν επισκεφθεί την Κύπρο, το 21% απάντησε ότι ήταν λιγότερο πιθανό ένα ταξίδι στο νησί φέτος λόγω της κρίσης, ενώ το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε αυτή τη φορά ότι η τραπεζική κρίση δε θα απέτρεπε την επιλογή της Κύπρου για διακοπές. Το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπε ρητώς ότι θα έκανε διακοπές στη χώρα.

Η ηλικιακή κατηγορία που εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική είναι αυτή των 18-34, με τους μισούς εκπροσώπους της να εκφράζουν ανησυχίες, αν και ελάχιστοι δήλωσαν ότι θα ακύρωναν την κράτησή τους. Ενώ τον Απρίλιο το 22% των ερωτηθέντων περιέγραψε την Κύπρο ως «χώρα σε κατάσταση κρίσης», το αντίστοιχο ποσοστό το Μάιο είχε πέσει στο 13%. Ψηλότερα στις περιγραφές ήταν χαρακτηρισμοί όπως «καλός προορισμός για αγγλόφωνους» και χώρα που προσφέρει «πολύ περισσότερα από ήλιο και θάλασσα». Το 70% περιέγραψε την Κύπρο ως «ευχάριστο» ή «σπουδαίο» προορισμό.
Το Travel Weekly σχολιάζει πως η δημοσκόπηση αποδεικνύει ότι μια κρίση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως αναμένεται να γίνει τώρα στην Τουρκία, αλλά και ότι από τη στιγμή που η κρίση περνά η ανάκαμψη μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα – «τόσο απότομα όσο και η κρίση». Σε πραγματικά δεδομένα αναφέρεται πάντως ότι ούτως ή άλλως οι επιπτώσεις της κρίσης στον κυπριακό τουρισμό φαίνεται να είναι «ελάχιστες».

Από τους 500 ερωτηθέντες οι 200 είχαν επισκεφθεί την Κύπρο τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Travel Weekly εκτιμά πως η αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου θα επιστρέψει ακόμα θετικότερα αποτελέσματα για την Κύπρο. Παρατηρεί πως όπως και αν έχουν τα πράγματα θα ήταν καλό οι κυπριακές Αρχές να παράσχουν στους τουρίστες τις διαβεβαιώσεις που ζητούν ότι ανεξαρτήτως κατάστασης δεν θα επηρεαστούν οι διακοπές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα