Τάκης Χατζηγεωργίου προς Bagis: Λύστε το κυπριακό

18:06 29/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

”Εάν νομίζετε ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από το Κυπριακό για να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ένα μόνο μπορείτε να κάνετε. Να προχωρήσετε άμεσα στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”. Αυτό τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, προς τον υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Egemen BAĞIŞ στην παρουσία του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Stefan FÜLE. Ο Τάκης Χατζηγεωργίου υπογράμμισε για ακόμη μια φορά πως η Κύπρος υποστηρίζει με σοβαρότητα και ειλικρίνεια την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεδομένου όμως πως η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα, θα υλοποιήσει πρώτα τις υποχρεώσεις της. Επισήμανε δε πως αρκετά από τα κεφάλαια, τα οποία παραμένουν κλειστά, μπορούν να ανοίξουν εάν η Τουρκία υλοποιήσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο και σταματήσει να απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Τονίζουμε, είπε, την προθυμία μας για άνοιγμα κεφαλαίων, αλλά πρέπει πρώτα απ’ όλα η Τουρκία να βοηθήσει τον εαυτό της και εμάς, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ο Egemen BAĞIŞ απάντησε πως η Τουρκία στηρίζει τις συνομιλίες που διεξάγουν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρξει λύση. Απαντώντας δε στα επικριτικά σχόλια που ακούστηκαν αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, περί μισής χώρας που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, ο Egemen BAĞIŞ υποστήριξε πως καθώς στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, εάν αναλάβει την προεδρία μονάχα το ένα κράτος, τότε η προεδρία θα είναι μισή.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου ρώτησε επίσης τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Stefan FÜLE, ποιο είναι το νόημα της λεγόμενης ”θετικής ατζέντας” που απαγγέλλεται και εάν αυτό μπορεί να σημαίνει μια ανεπίσημη (υπόγεια) διαπραγμάτευση κεφαλαίων για εναρμόνιση. Η απάντηση του Επιτρόπου μάλλον επιβεβαίωσε αυτήν την εικόνα.

Οι προαναφερθείσες δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο των εργασιών της 67η συνεδρίας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Θέμα της συζήτησης ήταν η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα