Ταλάτ: Τα ΗΕ να μην αρκεστούν στις κοινωνικές συνευρέσεις

20:13 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το δείπνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν μια προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να μην δείξουν ότι η διαδικασία έχει κολλήσει, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Ταλάτ, που χθες περιόδευε σε χωριά στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι καθήκον των Ηνωμένων Εθνών είναι να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις και δεν πρέπει να αρκεστούν στις κοινωνικές συνευρέσεις.

Από τη λύση του Κυπριακού, συνέχισε, λείπει η βούληση, ενώ για την ε/κ πλευρά είπε ότι, εκτός από την έλλειψη βούλησης, υπάρχουν

και λόγοι που οφείλονται στις οικονομικές δυσκολίες.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι επικρατεί η πεποίθηση πως ό,τι ζητήσει η Τουρκία, αυτό γίνεται και αυτό – υποστήριξε – είναι λάθος. Έφερε δε ως παράδειγμα τη διάσπαση στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), λέγοντας πως η Άγκυρα δεν μπόρεσε να το αποτρέψει αυτό.

«Το άλογο μπορείτε να το φέρετε στο ποτάμι, αλλά με το ζόρι δεν μπορείτε να το κάνετε να πιει», ανέφερε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αποδίδονται στην Τουρκία πολλά από όσα γίνονται στην Κύπρο, και πως η ευθύνη για τα περισσότερα ανήκει στους Κύπριους.

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι τον μεγάλο ενθουσιασμό που επέδειξε ο Ντερβίς Έρογλου για εσωτερικά θέματα της κοινότητας και τα του ΚΕΕ, δεν τον είδε στο Κυπριακό.

Για το πώς πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν πρέπει να αποδεχθεί τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν και να μην γίνουν αποδεκτά τα όσα συμφωνήθηκαν πριν, και πρέπει να καλέσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να κάνουν το καθήκον τους. «Ακόμα δεν έχει δείξει την πολιτική του ο Αναστασιάδης. Για να μπορέσουμε να το δούμε αυτό, προϋπόθεση είναι να καθίσουμε στο τραπέζι», είπε. Ίσως αυτά που λένε σήμερα, είναι για να κρατήσουν σε τροχιά τον κυβερνητικό τους εταίρο, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα