Τάση βελτίωσης της δημοσιονομικής πραγματικότητας της Ελλάδας βλέπει το ΥΠΟΙΚ

14:30 12/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,4% παρουσίασε ο ελληνικός προϋπολογισμός σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσής του, για τους πρώτους επτά μήνες του 2013, όπως παρουσιάστηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Χρήστο Σταϊκούρα, υπερκαλύπτοντας τους στόχους, που σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), έκαναν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το

Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τάση για βελτίωση της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε περαιτέρω φτάνοντας στο 1,9 δισ. ευρώ, αντί του στόχου για έλλειμμα 7,5 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 1% του ΑΕΠ, από 6,8% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τα καθαρά έσοδα, τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, είναι αυξημένα τόσο σε σχέση με το 2012 όσο και έναντι των στόχων που είχαν τεθεί. Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και 8,1% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το 1ο επτάμηνο του 2013. Επίσης τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και 2,8% έναντι του στόχου που είχε τεθεί για το 1ο επτάμηνο του 2013.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, μείωση παρουσίασαν και οι πρωτογενείς δαπάνες τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012, διαμορφούμενες στα 25,1 δισ. Ευρώ, δηλαδή 2,8 δισ. ευρώ ή 10,2% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 1,9 δισ. ευρώ ή 7% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το 1ο επτάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις έγινε «ιδιαίτερα λελογισμένη χρήση και αξιοποίηση του αποθεματικού του Τακτικού Προϋπολογισμού», με αποτέλεσμα κατά το 1ο επτάμηνο του έτους, να έχουν δαπανηθεί 296 εκατ. ευρώ ή το 27% του αποθεματικού που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, έναντι του 57% περίπου του συνολικού αποθεματικού που χρησιμοποιηθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τέλος οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν στο 2,1 δισ. ευρώ, χαμηλότερες οριακά έναντι της περυσινής περιόδου όσο και σημαντικά έναντι του στόχου.

Το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει στα παραπάνω στοιχεία από την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το 1ο επτάμηνο του έτους, που αφορούν στην Κεντρική Κυβέρνηση, τάση για βελτίωση της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας και όπως αναφέρεται καθίσταται συνεχώς περισσότερο εφικτός ο εθνικός στόχος «για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση στο τέλος του έτους».

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, «η επίτευξη του στόχου αυτού, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την παγίωση και βιωσιμότητα της επώδυνης, αλλά αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής» και «θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής».

Επίσης όπως εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας και συνακόλουθα στη μείωση της ανεργίας και θα δρομολογήσει την αναζήτηση διαδικασιών, σε συνεργασία με τους εταίρους της Ελλάδας, ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Καταλήγοντας το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η «προσπάθεια συνεχίζεται ώστε, τελικώς, οι τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών να πιάσουν τόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα