Τερματισμό της εργοδότησης συνταξιούχων στα ταχυδρομεία ζητά η Επ. Εργασίας

15:33 18/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι η Βουλή ζητά από τα κυπριακά ταχυδρομεία τον τερματισμό των συμβολαίων εργοδότησης συνταξιούχων και ωρομισθίων δημοσίων υπαλλήλων ως διανομέων αλληλογραφίας στις κοινότητες και τροποποίηση των συμβολαίων εργοδότησης με σκοπό τη δημιουργία 100 έως 200 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι υπάρχουν 214 εργαζόμενοι στη διανομή της αλληλογραφίας στις κοινότητες, των οποίων η εργοδότηση και αμοιβή γίνεται

με βάση τον αριθμό των κατοίκων και τον όγκο εργασίας που διεκπεραιώνεται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι 31% εκ των 214  είναι είτε συνταξιούχοι, είτε ωρομίσθιοι, είτε εργαζόμενοι σε δήμους, αναφέροντας ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες να εξετάσουν την αντικατάσταση των συνταξιούχων και των ωρομισθίων με άνεργους.

Ο κ. Φακοντής εξήγησε επίσης ότι το συμβόλαιο με το οποίο εργοδοτούνται οι διανομείς είναι χωρίς ημερομηνία λήξης, που όπως είπε αυτό δίνει τη δυνατότητα στις ταχυδρομικές υπηρεσίες μετά από δίμηνη προειδοποίηση να διακόπτουν το συμβόλαιο.
Ανέφερε ακόμα ότι μπορούν να διακόψουν το συμβόλαιο εάν ο διανομέας δεν εκτελεί επαρκώς τα καθήκοντα του να διακόψουν το συμβόλαιο.

Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και το αρμόδιο Υπουργείο να μελετήσει το ενδεχόμενο τερματισμού της απασχόλησης των συνταξιούχων και υπολοίπων διανομέων που εργάζονται ως ωρομίσθιοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ζητήθηκε επίσης, πρόσθεσε, να εκσυγχρονισθούν τα συμβόλαια, να ορισθεί ημερομηνία τερματισμού των συμβολαίων και να καθοριστούν κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη των διανομέων.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ακόμα ότι για τη διανομή της αλληλογραφίας οι αμοιβές κυμαίνονται από 200 μέχρι 900 ευρώ, αναφέροντας ότι η Επιτροπή νιώθει ευαισθησία για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των συνταξιούχων, ωστόσο οι καιροί απαιτούν να επιδειχθεί μεγαλύτερη ευαισθησία για τους άνεργους και ιδιαίτερα τους επί μακρόν νεαρούς άνεργους.

Keywords
Τυχαία Θέματα