Θηλασμός… μοναδικός και αναντικατάστατος

09:02 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Όσες γυναίκες θηλάζουσες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, άλλοι τόσοι διαφορετικοί τύποι μητρικού γάλακτος παράγονται. Και κάθε φορά, η ίδια γυναίκα, θα έχει διαφορετικό γάλα για το παιδί της και σε γεύση και σε θρεπτικά συστατικά. Τη στιγμή που η βιομηχανία, δεν μπορεί καν να το ¨μιμηθεί¨, μια γυναίκα παράγει κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο.

Όπως αποδεικνύεται από πολλές έρευνες, ο θηλασμός έχει μακροχρόνια επίδραση στη δυνατότητα μάθησης και την ευφυΐα του παιδιού. Προστατεύει από εμφάνιση αλλεργιών στα βρέφη,

μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη, καθώς, επίσης και παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή.
Όμως, ο θηλασμός προστατεύει και τη μητέρα από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Επιπλέον, η μήτρα θα επανέλθει πιο γρήγορα στη θέση της.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με μητρικό γάλα ανταποκρίνονται καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες, σε σχέση με όσα δεν έχουν θηλάσει, σύμφωνα με Σουηδική έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Η μητέρα ακούει τις ανάγκες του βρέφους!
Από τη στιγμή, που η μαμά κυοφορεί και κατά το θηλασμό, της ¨κόβεται¨ η περίοδος, είναι μια αντίδραση – αυτοσυντήρησης, το σώμα της κάνει ¨οικονομία¨, ώστε να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο.
Προτεραιότητα σε θρεπτικά, θα έχει το έμβρυο, αφήνοντας τη μαμά εκτεθειμένη. Το έμβρυο θα πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται σίδηρο , ασβέστιο ( με κάθε τρόπο αντλώντας ακόμα από το ίδιο το σώμα της μαμάς, όταν η διατροφή της είναι ελλιπής ) και μετά θα καλύψει τις ανάγκες της η μαμά. Οι αποθήκες σιδήρου του βρέφους θα είναι γεμάτες και θα το συντηρήσουν, μέχρι να μπορέσει να φάει κανονικό φαγητό, αφού η διατροφή του τους 6 πρώτους μήνες είναι αποκλειστικά το γάλα. Το γάλα αποτελεί σχετικά φτωχή πηγή σιδήρου.

Η σύσταση του γάλακτος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τη διατροφή που κάνει και τις ανάγκες του βρέφους. Το γάλα της μητέρας που γέννησε πρόωρα έχει έξτρα πρωτεΐνες, θερμίδες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που θα στηρίξει ακόμα καλύτερα το βρέφος. Ακόμα και σε δίδυμα η σύσταση του γάλακτος είναι διαφορετική, καλύπτοντας τις ανάγκες που έχει το κάθε βρέφος. Κατά τις βραδινές ώρες, το γάλα, εμφανίζει μεγάλα ποσά μελατονίνης, μια ορμόνης του σώματος που φέρνει ύπνο !

Σύσταση του μητρικού γάλακτος
Το γάλα αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από νερό και το βρέφος ενυδατώνεται. Στην αρχή, το γάλα είναι πιο ¨νερουλό¨ και περιέχει πιο πολύ λακτόζη. Στη συνέχεια, το γάλα γίνεται πιο ¨παχύ¨, γιατί στο τέλος του γεύματος, περιέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και θερμίδων. Το βρέφος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμά να κάνει μικρά και συχνά γεύματα, γιατί νιώθει πιο πολύ την ανάγκη να ενυδατωθεί. Αντίθετα, κατά τους χειμερινούς μήνες θα κάνει πιο πλήρη και γεμάτα, αλλά αραιά γεύματα.
Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος έχουν σύσταση που είναι η ιδανική για το ευαίσθητο στομάχι του βρέφους. Επίσης, δεν επιβαρύνουν τα νεφρά και το ήπαρ. Οι πρωτεΐνες του ¨ξένου γάλακτος¨ είναι πιο δύσπεπτες και δεν απορροφώνται

Keywords
Τυχαία Θέματα