“Θρίλερ” στην Ελλάδα με το πακέτο μέτρων

19:44 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε θρίλερ εξελίσσεται το κατά πόσο «έκλεισε» το πακέτο των νέων μέτρων με την τρόικα ή όχι καθώς ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είπε στη Βουλή ότι το θέμα είναι λήξαν, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από διαρροές που προέρχονται από στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Συγκεκριμένα,

ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στη Βουλή ότι η τρόικα υπαναχώρησε σε βασικά σημεία των αξιώσεών της για τα εργασιακά και συνεπώς «με την τρόικα η διαφορά είναι περί όνου σκιάς» και το Eurogroup Working Group θα ενημερωθεί πως το πακέτο των μέτρων έχει κλείσει. Κατά τον Υπουργό Οικονομικών η τρόικα δέχτηκε ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση για να δοθεί μειωμένη αποζημίωση να γίνει τέσσερις έναντι τριών μηνών, οι αποζημιώσεις απόλυσης για έναν εργαζόμενο που εργάζεται στον ίδιο εργοδότη μέχρι και 16 χρόνια να αντιστοιχούν σε 12 μισθούς και από τα 16 χρόνια και πάνω η αποζημίωση να αυξάνεται κατά ένα μισθό για κάθε έτος, αλλά με πλαφόν ανά μισθό τα 2.000 ευρώ.

Αρχικώς η τρόικα φέρεται να ζητούσε το επιπλέον ποσό αποζημίωσης για όσους εργαζόμενους απολύονται μετά από 16 και πλέον χρόνια εργασίας σε έναν εργοδότη, να υπολογίζεται στη βάση του κατώτερου μισθού. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε, επίσης, ότι τα μέτρα θα παρουσιαστούν στην Βουλή προς ψήφιση υπό την μορφή δύο νομοσχεδίων και ως κατεπείγοντα, την επόμενη εβδομάδα, με στόχο η συζήτησή τους να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τις 12 Νοεμβρίου.

Λίγο αργότερα, όμως, και ενώ είχε μόλις αρχίσει η συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς, με διαρροές από στενούς συνεργάτες του κ. Κουβέλη διευκρινιζόταν ότι όσα ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε ως υποχωρήσεις της τρόικας και μεταβολές στις αρχικές της αξιώσεις, δεν αποτελούν «αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας». Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι για τη Δημοκρατική Αριστερά παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το να μην καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να μην υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση να αναλάβει να ορίζει το ύψος του κατώτερου μισθού. Επίσης, χαρακτήριζαν «βεβιασμένη» την αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών να μιλήσει κατευθείαν για συμφωνία εφόσον η Δημοκρατική Αριστερά επιθυμούσε η συζήτηση για τα εργασιακά να φτάσει σε υψηλό ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο και να γίνει πολιτική διαπραγμάτευση. Η συνεδρίαση της ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς συνεχίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα