Τη μνήμη του Ιχσάν Αλί τίμησε η ΕΔΕΚ

13:33 5/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη μνήμη του Ιχσάν Αλί τίμησε σήμερα το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, τελώντας το ετήσιο μνημόσυνο του Τουρκοκύπριου πολιτικού στην Πάφο.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, την οποία ανέγνωσε ο Βουλευτής του κόμματος Φειδίας Σαρίκας, είπε πως «με την ευκαιρία

της συμπλήρωσης 34 χρόνων από το θάνατο του πρωτοπόρου μαχητή της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Ιχσάν Αλί, η ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στο φωτισμένο συμπατριώτη μας».

Η περίπτωση του μεγάλου αυτού Κύπριου, συνέχισε, ενέχει μια ιδιαιτερότητα γιατί ο Ιχσάν Αλί δεν υπήρξε απλώς ένας ακούραστος εργάτης και ένας μεγάλος αγωνιστής της ειρηνικής ελληνοτουρκικής συμβίωσης στην Κύπρο. «Ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Ήταν ένας πολιτικός που απέφυγε τις επιφανειακές και συνήθως ανούσιες αναλύσεις για την αναγκαιότητα συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων. Είχε άποψη για τα αίτια και τα αιτιατά της κυπριακής κρίσης, είχε καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα για τους ενόχους και τις ενοχές. Είχε ολοκληρωμένη αντίληψη για την εξωκυπριακή συνωμοσία που στόχευε στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατονόμαζε την Άγκυρα ως συμπληγή της συνωμοσίας κατά της Κύπρου και καθόριζε ως συνένοχο το βρετανικό παράγοντα ιδιαίτερα για την περίοδο αμέσως μετά την ανεξαρτησία».

Αργότερα, πρόσθεσε, μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας στην εξουσία στην Ελλάδα θεωρούσε τη χούντα ως θανάσιμο εχθρό της ανεξαρτησίας και της ενότητας του κυπριακού κράτος, όπως και δεν είχε κανένα δισταγμό να θεωρεί το ίδιο επικίνδυνες μέσα στις δύο κοινότητες τις παράνομες οργανώσεις ΤΜΤ και ΕΟΚΑ Β γιατί διαπίστωνε και στις δύο, τον ίδιο τυφλό σωβινιστικό φανατισμό που οδηγούσε στην καταστροφή της πατρίδας μας.

Ο κ. Ομήρου επεσήμανε επίσης ότι ο Ιχσάν Αλί μετά την τραγωδία του 1974 δεν είχε αμφιταλάντευση, δισταγμό ή επιφύλαξη να καταδικάσει την τουρκική εισβολή και την κατοχή και να συντάσσεται με την ανάγκη ενός κοινού αντικατοχικού αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο μεγάλος αυτός Κύπριος συνέχισε,  δεν μιλούσε για επαναπροσέγγιση γιατί ποτέ δεν υπήρξε σύμφωνος με τις απόψεις που έβλεπαν το Κυπριακό πριν και μετά το 1974 ως το πρόβλημα που προέκυψε από διχογνωμίες, έριδες, και συγκρούσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Ιχσάν Αλί, σημείωσε, και πίστευε και διακήρυσσε ανοικτά πως οι υποχωρήσεις απέναντι σε διχοτομικές απαιτήσεις θα μονιμοποιούσαν την κατοχική παρουσία και θα εξουδετέρωναν οριστικά το ρόλο και την υπόσταση των  Τουρκοκυπρίων.

«Η θύμηση τη πολιτικής πορείας και των πολιτικών υποθηκών του Ιχσάν Αλί μας βοηθά να αντλήσουμε διδάγματα για τους αναγκαίους και σήμερα χειρισμούς της κυπριακής υπόθεσης που δεν πρέπει να οδηγούν με τον ένα ή άλλο τρόπο σε διαχωριστές γραμμές και μονιμοποίηση ξένης στρατιωτικής παρουσίας, που αντίθετα πρέπει να οδηγούν σε λύση που να επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους να ζήσουν ξανά ειρηνικά, μακριά από κηρύγματα μισαλλοδοξίας και τυφλού εθνικού φανατισμού. Μια λύση που θα διασφαλίζει ειρηνικό και δημιουργικό

Keywords
Τυχαία Θέματα