Τη σημασία του τουρισμού τόνισε ο Υπ. Εμπορίου στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Τουρισμού

17:53 25/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με έμφαση στην ανάδειξη του τουρισμού ως τομέα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ξεκίνησε το απόγευμα τις εργασίες του το 11ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τουρισμού 2012, που οργανώνεται φέτος από την Κύπρο στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Φόρουμ, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2002, έχει καθιερωθεί ως ετήσιος ευρωπαϊκός θεσμός για τον τομέα του τουρισμού.

Στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας

και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτης τόνισε τη σημασία του τουριστικού τομέα στην οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση στην Ευρώπη.

«Η Κυπριακή Προεδρία στηρίζει όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της αειφορίας του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα, προς όφελος των πολιτών της Ένωσης. Ταυτόχρονα, είναι συνοδοιπόρος στην επίτευξη του στόχου της διατήρησης της πρωτιάς που κατέχει η Ευρώπη στο διεθνή τουριστικό χάρτη», δήλωσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στην παρούσα οικονομική κρίση, ο Υπουργός είπε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για την πυροδότηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Πρόσθεσε ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν τομέα μεγάλης σημασίας, με δυνατότητες δημιουργίας προϋποθέσεων που συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και με προοπτική με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και στην απασχόληση.

«Αποτελεί πρόκληση να επιτύχουμε την προβολή της Ευρώπης ως συνόλου τουριστικών προορισμών με κοινά και ταυτόχρονα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι σημαντικό η εικόνα που θα διαμορφώσουν οι δυνητικοί επισκέπτες να επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη αποτελεί έναν ενιαία ποιοτικό, ώριμο και σύγχρονο τουριστικό προορισμό, με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς», είπε.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία δημιουργίας μεθόδων για να καταστεί η έκδοση θεωρήσεων όσο το δυνατόν πιο φιλική προς το χρήστη, εύκολη και αποτελεσματική, χωρίς ωστόσο να τίθενται σε κίνδυνο τα θέματα ασφάλειας.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η έγκριση και η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέσω και του άρθρου 195, έχει ανοίξει νέους ορίζοντες και έχει ενισχύσει τον ρόλο του ευρωπαϊκού τουρισμού, αφού η Ένωση έχει πλέον την αρμοδιότητα να αναλαμβάνει δράσεις για την υποστήριξη, το συντονισμό ή και τη συμπλήρωση των δράσεων των κρατών μελών, με στόχο την ενθάρρυνση της δημιουργίας ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών καθώς και μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών οργανισμών με τα κράτη μέλη. Πρόσθεσε ότι είναι ακριβώς αυτή τη νέα ώθηση που δόθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική που οι φορείς του τουριστικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να αξιοποιήσουν. Επιδίωξή, είπε, θα πρέπει να είναι δράσεις ευρωπαϊκής διάστασης αλλά και μεγαλύτερου εύρους.

Σημείωσε επίσης ότι η αειφόρος και βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη καθώς και οι συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των κρατών μελών

Keywords
Τυχαία Θέματα