Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Ομπάμα

16:31 16/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Χουριέτ, ο Ερντογάν προειδοποίησε την αμερικανική πλευρά για την στάση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί Αλ Μαλίκι και τις πιέσεις που ασκεί στις διάφορες εθνοτικές ομάδες στην χώρα, μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

«Πολλές διαφορετικές εθνοτικές ομάδες πιστεύουν ότι ο Μαλίκι μετέβη στην Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει την αμερικανική υποστήριξη . Για αυτόν τον λόγο ασκεί πιέσεις σε διάφορες εθνοτικές ομάδες και

αρνείται να μοιραστεί την εξουσία» υπογράμμισε στον Ομπάμα , ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ότι οι Ιρακινοί ηγέτες πρέπει να απέχουν από ενέργειες που την δυναμιτίζουν.
«Υποστηρίζουμε την εδαφική και πολιτική ακεραιότητα του Ιράκ και για αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε την έκκληση του Μασούντ Μπαρζανί για σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης» , είπε ο Ερντογάν.

Απαντώντας στον Ερντογάν , ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ηρεμία και σταθερότητα στο βόρειο Ιράκ και κατανοούν τις τουρκικές ανησυχίες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με την Διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτη η συνέχιση της αιματοχυσίας στην Συρία.

Η Σαμπάχ επισημαίνει ότι οι δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν την απάντηση της Τουρκίας σε δηλώσεις του Ιρακινού Πρωθυπουργού Νούρι Αλ Μαλίκι ότι Τουρκία ανακατεύεται στα εσωτερικά του Ιράκ, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο και καταστροφή την περιοχή και ότι στην περίπτωση αυτή και η ίδια η Τουρκία θα υποφέρει διότι και εκείνη διαθέτει διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα