Την επόμενη εβδομάδα η Τρόικα στην Κύπρο δήλωσαν Στεφάνου – Ομήρου

19:32 31/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται η Τρόικα στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη καθοριστεί ακριβής ημερομηνία.

Αυτό δήλωσαν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Ομήρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την πορεία

των επαφών που γίνονται με την Τρόικα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Στεφάνου διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν προλάβει η Κύπρος το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Αύριο ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συναντήσεις και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τη Γενική Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Συναντήσεις θα διευθετηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη με την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Οι κ. Στεφάνου και Ομήρου κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νωρίτερα ότι δεν αναμένεται να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για οικονομική στήριξη πριν το 2013.

«Εδώ και καιρό είμαστε σε επαφή και διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και με την Τρόικα και αναμένουμε να μας οριστεί ημερομηνία καθόδου της Τρόικας για να διαπραγματευτούμε με στόχο να κλείσουμε ένα μνημόνιο: Αυτό λέγεται ουσιαστική συζήτηση», ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Για πικρή γεύση και πιθανή κατάληξη σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η σημερινή, ήταν και η πρώτη συνάντηση του Προέδρου στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.
Αύριο, ανέφερε, «έχουν διευθετηθεί τρεις συναντήσεις, με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στις 10.30 το πρωί, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, με την κ. Ιωάννα Παναγιώτου, τη ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στις 13.00 το μεσημέρι και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον κ. Μάριο Καρογιάν στις 17.00 το απόγευμα».

«Ο κ. Συλλούρης ακόμη απουσιάζει στο εξωτερικό όπως και ο κ. Άντρος Κυπριανού», είπε, προσθέτοντας ότι «θα διευθετηθεί συνάντηση και μαζί τους».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα προλάβει η Κύπρος το ορόσημο της 12ης Νοεμβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «επειδή γενικά στην Ευρώπη γίνεται μια ζύμωση και μια διαβούλευση για διάφορα θέματα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζουν τις χώρες που είτε είναι στο μηχανισμό, είτε είναι κοντά στο να μπουν στον μηχανισμό, γι αυτό είναι ένα θέμα που δεν είναι εύκολο ν’ απαντηθεί».
«Νομίζω θ’ απαντηθεί αυτό το θέμα όταν η Τρόικα κατέβει στην Κύπρο και αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να δούμε και ποια θα είναι και η πορεία των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να συνέλθει ένα έκτακτο Eurogroup για το θέμα της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «δεν μπορούμε ν’ απαντήσουμε αυτά τα ζητήματα τώρα». Ξέρετε, πρόσθεσε, «μερικές φορές η Ευρώπη δίνει και λύσεις ανάλο

Keywords
Τυχαία Θέματα