Την ετήσια έκθεση επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Επίτροπος για τα Παιδιά

16:11 16/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η παιδεία, η ευημερία και οι κοινωνικές παροχές, η υγεία και η βία ενάντια στα παιδιά τόσο στην οικογένεια όσο και στο χώρο της εκπαίδευσης είναι οι κύριοι τομείς που χρήζουν βελτίωσης από την πολιτεία, στο θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού, δήλωσε η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση, τα τελευταία χρόνια, στην εμπέδωση του θεσμού της Επιτρόπου, και στην υποβοήθηση του έργου της από τα ΜΜΕ, την κοινωνία των

πολιτών και την Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία.

Η κ. Κουρσουμπά μιλούσε μετά την επίδοση της Ετήσιας Εκθεσης του Γραφείου της για το 2010, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Έχω παραδώσει την τρίτη κατά συνέχεια Ετήσια Έκθεση που αποτελεί έκθεση ορόσημο, διότι γίνεται απολογισμός για την πρώτη τριετία του θεσμού, οι δράσεις του οποίου στηρίχθηκαν στο πρώτο τριετές σχέδιο δράσης που υιοθετήθηκε και στο οποίο είχα δώσει τον τίτλο ‘Δικαιώματα Παιδιού – Υπόθεση Όλων’, ακριβώς για να εμπεδωθεί ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για την εμπέδωση των δικαιωμάτων του παιδιού», είπε.

Όπως ανέφερε η κ. Κουρσουμπά, οι διαπιστώσεις της είναι ότι ο θεσμός μέσα στην πρώτη τριετία έχει εμπεδωθεί και έχει γίνει σημείο αναφοράς για τα παιδιά και τα δικαιώματα τους, τόσο από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία των πολιτών όσο και από την εκτελεστική εξουσία και τη Βουλή .

«Υπάρχουν θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού και θέματα που χρήζουν βελτίωσης. Σε αυτή τη θεσμική στιγμή επισημαίνω ότι έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ο τρόπος αντιμετώπισης του θεσμού από την εκτελεστική εξουσία. Ο ελεγκτικός μου ρόλος εκλαμβάνεται ως εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης με ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπάρχει προσπάθεια συμμόρφωσης, υπάρχει προσπάθεια και για συνεργασία προληπτικά», είπε, και εξήγησε ότι Υπουργοί απευθύνονται σε αυτήν και στο θεσμό για να συνεργαστούν πριν από τη λήψη μιας απόφασης ή σε σχέση με νομοθεσίες που θα προωθήσει το κράτος.

«Υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με τη Βουλή τόσο στην άσκηση του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι εισηγήσεις μου. Διαπιστώνω μια αργή εξέλιξη, δεν θα ανέμενε κανείς πιο γρήγορη, αλλά σταθερή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι «οι τομείς που χρήζουν βελτίωσης είναι η παιδεία, που αφορά στο 40% των παραπόνων, η ευημερία και οι κοινωνικές παροχές με παράπονα πέραν του 30% των συνολικών παραπόνων, ο τομέας της υγείας, το θέμα της βίας ενάντια στα παιδιά τόσο στην οικογένεια όσο και στο χώρο της εκπαίδευσης».

Η Επίτροπος δήλωσε ότι ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως έχει διαπιστωθεί μια αδυναμία που αγγίζει εγκάρσια όλους τους τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης, της υγείας, των παροχών και η αδυναμία αυτή, όπως εξήγησε, προέρχεται από το έλλειμμα συντονισμού, και από την αδυναμία συνεργασίας μεταξύ κρατικών Υπηρεσιών. Όπως σημείωσε, αυτή η αδυναμία συνεργασίας δεν παρα

Keywords
Τυχαία Θέματα