Την Τετάρτη η απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα

08:07 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Γιούρογκρουπ θα λάβει την τελική απόφαση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας σε έκτακτη συνεδρίαση την προσεχή Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, αφού προηγουμένως η Αθήνα εκπληρώσει τρεις προϋποθέσεις.

Οπως υπογράμμισε μετά τα μεσάνυχτα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση διάρκεια πέντε και πλέον ωρών, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η

πρώτη προϋπόθεση που τίθεται στην κυβέρνηση είναι η έγκριση του «πακέτου» της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικα από τη Βουλή των Ελλήνων την Κυριακή. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να διευκρινιστεί πλήρως η κάλυψη της τρύπας των 300 εκατ. ευρώ, που συμφώνησαν χθες το απόγευμα οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα. Η τρίτη προϋπόθεση είναι να αναλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις ότι θα εφαρμοστεί το συμφωνηθέν πρόγραμμα και μετά τις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ζητήθηκε από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση μέχρι την Τετάρτη για το πώς θα μπορέσει να παράσχει πρόσθετη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.

Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν όλοι οι παράμετροι της συμφωνίας του Γιούργκρουπ της 26ης Νοεμβρίου για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, που περιλαμβάνει κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών κατά 50% και την παροχή βοήθειας 130 δις. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Θεωρήσαμε σκόπιμη τη χθεσινή συνεδρίαση για την ενημέρωση όλων των χωρών για τις τελευταίες εξελίξεις, και το πώς σχεδιάζουμε να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις, καθώς επίσης και να ενημερώσουμε την Ελλάδα σχετικά με το τι πρέπει να κάνει τις επόμενες μέρες προκειμένου να εγκριθεί η νέα στήριξη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι θέλαμε επίσης να ακούσουμε την κυβέρνηση και να μας μεταφέρει τις δικές της απόψεις καθώς και εκείνες του ελληνικού λαού.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν τόνισε από την πλευρά του ότι δόθηκε η ευκαιρία χθες να γίνει μια συζήτηση μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας, των εταίρων αλλά και του ΔΝΤ ώστε να προετοιμαστεί η απόφαση της προσεχούς βδομάδας.

Ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό κοινοβούλιο «δεν θα απορρίψει» τη συμφωνία. Εχω βάσιμες ελπίδες ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο διότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα θα έχει την ευθύνη του προγράμματος και εμείς θα της παράσχουμε κάθε τεχνική βοήθεια, τόνισε.

Τέλος ο Επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι υποστηρίζει τη γαλλογερμανική πρόταση για το δεσμευμένο λογαριασμό στην Ελλάδα που θα εγγυάται την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, το οποίο θα καταστεί πρώτη προτεραιότητα, δηλαδή θα προηγείται ακόμη και των πρωτογενών δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα