Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δυο φύλων στο επίκεντρο συνεδρίου στη Λ/σο

16:27 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υψηλότερα ποσοστά καταγράφει στην Κύπρο το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ και γι’ αυτό υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πιο έντονες δράσεις, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε  χαιρετισμό της στο συνέδριο «Εξαλείφοντας το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών: καλές πρακτικές γύρω από τέσσερις πτυχές του θέματος», το οποίο άρχισε στη Λεμεσό.

Το τριμερές αυτό συνέδριο, που διοργανώνει το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντάσσεται στο έργο «Δράσεις για μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας είπε πως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει υψηλό και “η νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας, από μόνη της, δεν φαίνεται να είναι αρκετή αν δεν συνδυαστεί με πολιτικές που να ενσωματώνουν την ισότητα”.

“Η νομοθεσία χρειάζεται να γίνει πράξη. Παρά τις προσπάθειες που για χρόνια καταβάλλονται, το χάσμα αμοιβών σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει υψηλό και υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 16,1%, ενώ η Κύπρος έχει πρόσθετο λόγο να ανησυχεί μιας και συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη με χάσμα αμοιβών του επιπέδου του 20%, γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη για πιο έντονες δράσεις”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως είναι βαθιές οι αιτίες του χάσματος των αμοιβών μεταξύ των δυο φύλων στην Κύπρο, όπως τις κατέγραψε σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία, απαιτούνται πολύ περισσότερα από τη νομοθετική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, οι αιτίες αφορούν την κουλτούρα, τα στερεότυπα και τις αντιλήψεις όσον αφορά στους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, τις επιλογές των μαθητών, τον επαγγελματικό διαχωρισμό που καταλήγει στα λεγόμενα “γυναικεία” επαγγέλματα, τη συχνή διακοπή της επαγγελματικής καριέρας λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και τη μεγαλύτερη εκπροσώπησή των γυναικών στην προσωρινή και μερική απασχόληση.

Η κ. Χαραλάμπους είπε επίσης πως, αν και αποτελεί γεγονός ότι η θέση της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στον ευρύτερο ρόλο της στην οικονομία και στην κοινωνία, “εντούτοις πιστεύω ότι είμαστε ακόμα μακριά από το στόχο της πλήρους ισότητας και τρανό παράδειγμα παραμένουν τα ποσοστά χάσματος αμοιβών και διαχωρισμού στην αγορά εργασίας που, παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα”.

“Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η περαιτέρω διερεύνηση αυτού του θέματος και η συνέχιση των προσπαθειών για εξάλειψη του φαινομένου, η Κυπριακή Προεδρία, μέσω του συνεδρίου αυτού, επιδιώκει να δώσει την ευκαιρία να παρουσιαστούν και να συζητηθούν διάφορες καλές πρακτικές πάνω στο θέμα”, είπε η Υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι “κύρι

Keywords
Τυχαία Θέματα