Το ΕΚ μάλλον θα στηρίξει μελλοντικά “κουρέματα” σε προβληματικές τράπεζες

22:19 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσανατολίζεται να στηρίξει τα σχέδια για συμμετοχή των μεγάλων καταθετών στις διαδικασίες εξυγίανσης τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, προστατεύοντας όμως τους καταθέτες κάτω των 100,000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που να αφορά τις προβληματικές τράπεζες

μετά και την πρώτη απόφαση για την Κύπρο, σύμφωνα με την οποία, τόσο οι μεγαλοκαταθέτες όσο και οι καταθέτες κάτω των 100,000 ευρώ κινδύνευαν να χάσουν μέρος των χρημάτων τους.

Ο διαπραγματευτής εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο της ΕΕ, Σουηδός ευρωβουλευτής Γκούναρ Χόκμαρκ, ανέφερε ότι οι μεγαλοκαταθέτες θα υποστούν ζημιές μετά τους μέτοχους και τους κατόχους ομολόγων. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα προστατευτούν οι καταθέτες κάτω των 100,000 ευρώ.

Η Κομισιόν έχει ήδη ετοιμάσει το προσχέδιο της νομοθεσίας, το οποίο θα τύχει διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και των κρατών μελών (Συμβούλιο). Αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το 2015.

Στόχος είναι να μην υποστούν το βάρος της ζημιάς μιας τράπεζας τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

«Όμως, υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου επενδυτών από την αγορά του ευρώ ακόμη και ο κίνδυνος οι καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού», καταλήγει το Ρόιτερς.

Keywords
Τυχαία Θέματα