Το Κίνημα Οικολόγων καταδικάζει τους εορτασμούς στα Κόκκινα

12:12 7/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει «τους προκλητικούς εορτασμούς που προετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς Έρογλου στα Κόκκινα, με την ευκαιρία της επετείου του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία το 1964».

«Η σημασία που αποδίδει το κατοχικό καθεστώς αποδεικνύει τον εμβληματικό ρόλο του θύλακα των Κοκκίνων στην αδιάλλακτη στάση των Τούρκων. Πρέπει όλοι να θυμούνται ότι ο θύλακας των Κοκκίνων είναι το απομεινάρι του τουρκικού προγεφυρώματος Τηλλυρίας, όταν το 1964 η Τουρκία επιχείρησε να διχοτομήσει την Κύπρο

δημιουργώντας δυο ζώνες κάτω από τον έλεγχο της, δηλαδή στις περιοχές Τηλλυρίας – Λεύκας και Κιόνελι – Κερύνειας. Το πρώτο σχέδιο διχοτόμησης ανετράπη λόγω της ηρωικής αντίστασης της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς και των κατοίκων της Τηλλυρίας. Δυστυχώς, το δεύτερο σχέδιο διχοτόμησης δεν απετράπη. Η προδοσία επέστρεψε στην Τουρκία να εφαρμόσει τα διχοτομικά σχέδια της το 1974, τα οποία προωθεί με συνέπεια από τότε μέσω της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας», αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος.

Σημειώνει, επίσης, ότι ο στρατιωτικός θύλακας των Κοκκίνων, «του οποίου η παρουσία ταλαιπωρεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους κατοίκους της περιοχής Λεύκας – Τηλλυρίας», αποτελεί σύμβολο της διαχρονικής τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλουν να επαναφέρουν το αίτημα που τέθηκε από την Κυβέρνηση Παπαδόπουλου (2006) για διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων. Αλλωστε αυτή ήταν και η υπόσχεση του Προέδρου Χριστόφια στους κατοίκους της περιοχής όταν το 2010 υπέγραφε εκείνη την ετεροβαρή συμφωνία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη», συμπληρώνει.

Το Κίνημα αναφέρει ότι η θέση του είναι η διάλυση του στρατιωτικού θύλακα των Κοκκίνων και η επανεγκατάσταση των Τουρκοκύπριων στο χωριό τους υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να δημιουργηθούν στην περιοχή Τηλλυρίας συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας και να απελευθερωθεί η περιοχή Τηλλυρίας από τον πολύχρονο αποκλεισμό.

«Μόνο έτσι θα θεωρηθεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας (Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων) έχουν γίνει υποφερτές και έχουν ξεφύγει από το καθεστώς της απομόνωσης που επέβαλαν οι πολιτικές καταστάσεις στο νησί μας από το 1963», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα