Το μέλλον των κυβερνητικών στεγών ηλικιωμένων και βρεφοκομικών σταθμών, συζήτησε η Επ. Εργασίας

19:46 8/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να τερματίσει τη λειτουργία στεγών ηλικιωμένων και βρεφοκομικών σταθμών του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Ασφαλίσεων συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε το κλείσιμο δυο στεγών ηλικιωμένων και ενός βρεφοκομικού σταθμού, δόθηκαν ωστόσο διαβεβαιώσεις από πλευράς Υπουργείου Εργασίας ότι, αυτό έγινε λόγω ακαταλληλότητας των κτιρίων και όχι ως αποτέλεσμα σχετικής πολιτικής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής

ανέφερε ότι από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει πολιτική απόφαση για κλείσιμο των βρεφοκομικών σταθμών ή των στεγών ηλικιωμένων.

Ανέφερε ωστόσο πως φαίνεται ότι μέσα από τη μέθοδο της σαλαμοποίησης επιχειρείται το κλείσιμο συγκεκριμένων στεγών και βρεφοκομικών σταθμών. Όπως πρόσθεσε, συγκεκριμένα έχει ληφθεί απόφαση και έχουν κλείσει δύο στέγες ηλικιωμένων στο συνοικισμό Κοκκίνων και στα Λατσιά όπως επίσης και ο βρεφοκομικός σταθμός στην Ανθούπολη.

«Φαίνεται πως γίνεται διερεύνηση και για άλλες περιπτώσεις, αν και αυτό δεν έχει λεχθεί ξεκάθαρα» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση λέγοντας πως αν καταργηθούν ουσιαστικά οι κυβερνητικοί σταθμοί και στέγες ηλικιωμένων και περιοριστεί και η στήριξη του κράτους προς τις οργανώσεις που λειτουργούν τέτοιους σταθμούς τότε θα παραμείνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας όπου πιθανότατα το κόστος να είναι τόσο ψηλό που να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ερωτηθείς σε σχέση με το κόστος φροντίδας σε κρατικές στέγες και σε ιδιωτικές στέγες, ο κ. Φακοντής επιβεβαίωσε ότι το κόστος σε κρατικές στέγες ανέρχεται στα 3.307 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο ενώ στον ιδιωτικό τομέα το ποσό που επιδοτεί το κράτος ανέρχεται στα 743 ευρώ. Ανέφερε ωστόσο πως σε περίπτωση που «φύγουν από τη μέση οι κρατικές στέγες ή αυτές που επιδοτεί το κράτος, δεν μπορεί να ξέρει κανείς ποιο είναι το ποσό που θα χρειαστούν οι ιδιωτικές στέγες για να φιλοξενούν είτε ηλικιωμένους είτε και βρέφη».

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου δήλωσε ότι αυτό το οποίο ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι όταν αναβαθμίστηκαν οι συνοικισμοί, οι συγκεκριμένες στέγες δεν αναβαθμίστηκαν με αποτέλεσμα να προκύψει πρόβλημα στατικότητας των κτιρίων και ως εκ τούτου δημιουργήθηκε άμεση ανάγκη μεταφοράς των στεγών για λόγους ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και των ηλικιωμένων που διέμεναν εκεί.

Ανέφερε ακόμη πως σύμφωνα με αναφορές που έγιναν ενώπιον της Επιτροπής, το κόστος στις δημόσιες στέγες ηλικιωμένων ανέρχεται κατά ηλικιωμένο στα 3.307 ευρώ μηνιαίως ενώ το αντίστοιχο ποσό στις ιδιωτικές στέγες ανέρχεται στα 743 ευρώ.

Βέβαια η κρατική υποχρέωση για φροντίδα των ηλικιωμένων και των βρεφών δεν θα πρέπει να κοστολογείται όμως από την άλλη και ενόψει των οικονομικών δεδομένων θα πρέπει να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων.

«Σε κάθε περίπτωση αυτοί είναι οι αριθμοί που κατατέθηκαν από το ΓΔ του Υπουργείου Εργασίας και ενόψει του ότι ζούμε σε μια μνημονιακή περίοδο όλα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και να γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερη οικονομική διαχείριση» πρόσθεσε.

Η Βουλευτής τέλος της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι το κλείσιμο κυβερνητικών στεγών ηλικιωμένων και βρεφοκομικών σταθμών «είναι η αρχή του τέλους της κοινωνικής πολιτικής του κράτους».

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες θα πρέπει να συνοδεύονται από κοινωνικό διάλογο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα επηρεαζόμενα άτομα θα έχουν την καλύτερη δυνατή περιποίηση.

Χαρακτήρισε ακόμη πολύ επικίνδυνο, να μετακυλύετε το βάρος της περιποίησης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένων ατόμων και βρεφών που αυτή τη στιγμή τους παρέχεται κρατική μέριμνα, στους ώμους τους ιδιωτικού τομέα.

Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το ότι έχουν γίνει έργα βελτίωσης σε συνοικισμούς χωρίς να έχουν γίνει τα ανάλογα έργα στους βρεφοκομικούς σταθμούς και στις στέγες ηλικιωμένων που βρίσκονται στους συνοικισμούς.

Δήλωσε τέλος ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η κοινωνική πολιτική προς τα ευάλωτα άτομα θα πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία, ενώ ανέφερε πως πρόκειται και για ένα θέμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.

-

Keywords
Αναζητήσεις
πασυδυ στεγη ηλικιωμενων
Τυχαία Θέματα