Το “όχι” της Βουλής στα μέτρα της Τρόικας προβάλει ο τουρκικός Τύπος

20:11 20/3/2013 - Πηγή: OnlyCY


Στις εξελίξεις στην Κύπρο μετά την καταψήφιση χθες από τη Βουλή του κουρέματος των καταθέσεων, αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος σήμερα.
Η «Χουριέτ» προβάλλει το θέμα πρωτοσέλιδα με τίτλο «Ελληνοκυπριακή ρουλέτα» και σημειώνει ότι δεν ανοίγουν τις τράπεζες για να μην φύγουν οι καταθέσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι Ε/κ πήραν μεγάλο ρίσκο, απορρίπτοντας τη φορολόγηση των καταθέσεων. Στην ψηφοφορία που έγινε δεν υπήρξε ούτε ένας Βουλευτής που να πει «ναι» στη συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ. Λόγω του ότι 4 μέρες οι τράπεζες παραμένουν κλειστές άρχισε να επικρατεί πρόβλημα ρευστότητας, σημειώνεται. Γίνεται δε αναφορά στην φράση με την οποία έκλεισε την ομιλία του στην Ολομέλεια ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου: «ο Θεός να μας βοηθήσει».

Μεταξύ των εναλλακτικών περιπτώσεων, προστίθεται, είναι να βγει η Κύπρος από το ευρώ και να περάσει στην κυπριακή λίρα. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι επικρατεί αναταραχή στους δρόμους και γίνονται συνεχώς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με πρώτο «στόχο» των διαδηλωτών την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρεται, τηλεφώνησε στην κ. Μέρκελ με το αίτημα να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική. Σημειώνεται ότι το οικονομικό χάος στη «νότια Κύπρο», παρακολουθείται στενά από το ψευδοκράτος, όπου χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη στο λεγόμενο προεδρικό για το θέμα.
Η «Μιλλιέτ» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Σε απόγνωση οι
Ε/κ που στριμώχθηκαν στη γραμμή Βερολίνου – Μόσχας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κύπρος δεν μπορεί να βρει δρόμο διεξόδου έχοντας από τη μία πλευρά τη Γερμανία που επιμένει για την εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη τη Ρωσία που ασκεί πίεση για τις καταθέσεις της στις τράπεζες. Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο ντόμινο σε όλη την Ευρώπη. Η εφημερίδα γράφει πως οι «θερμές ώρες» στο νησί προκάλεσαν χθες ένταση στις ελεύθερες περιοχές και η Βουλή της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Η «Σαμπάχ» έχει τίτλο «“Όχι” από τους Ε/κ στην ΕΕ και στο ΔΝΤ» και γράφει πως η Βουλή απέρριψε παμψηφεί τα μέτρα για τη φορολόγηση στις καταθέσεις. Αποτελεί ερωτηματικό, προσθέτει, εάν στη στάση αυτή επέδρασε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι στην περίπτωση που θα επικυρωνόταν το πακέτο θα έχαναν 2 δις ευρώ από τις καταθέσεις τους, όπως αναφέρεται. Οι Ε/κ, γράφει, πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή πραγματοποίησης εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία από τη γερμανική Πρεσβεία.
Η «Τζουμχουριέτ» στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Οι Ε/κ απέρριψαν τα μέτρα» γράφει ότι προέκυψε «όχι» από τη Βουλή για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Στο δημοσίευμα γράφει ότι τώρα εκφράζονται φόβοι μήπως η χώρα φτάσει σε χρεοκοπία και από την άλλη γίνεται λόγος για επιστροφή στην κυπριακή λίρα. Η κρίση στη «νότια Κύπρο», προστίθεται, επηρέασε περισσότερο την ελληνική αγορά, όπου 340 υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται εκεί ήταν κλειστά χθες και θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Ανησυχίες εκφράζονται και για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Σημειώνεται ακόμη πως ο «πρόεδρος» της «ένωσης τραπεζών» στα κατεχόμενα, Γιουνούς Ραχμίογλου δήλωσε ότι προειδοποίησαν τις τράπεζες στα κατεχόμενα για πιθανή ροή καταθέσεων, προσθέτοντας ότι δε θα δεχτούν χρήματα των οποίων η πηγή είναι άγνωστη. Ο «υπουργός οικονομικών» Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι σε περίπτωση απόρριψης του πακέτου η «νότια Κύπρος», όπως αποκάλεσε την Δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε «παράδεισο μαύρου χρήματος», θα χρεοκοπήσει και ο λαός θα εισβάλλει στις τράπεζες.

Η «Ζαμάν» αναφέρεται ειδησεογραφικά στο θέμα και έχει τίτλο «Η ε/κ Βουλή δεν ενέκρινε τη φορολόγηση των καταθέσεων».
Η «Τουρκιγιέ» γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τίτλο «Άρνηση από τους Ε/κ στην ΕΕ», όπου γίνεται αναφορά στην δήλωση του Γιουνούς Ραχμίογλου, αναφέροντας ότι το ψευδοκράτος δεν δέχεται τα χρήματα των Ε/κ.

Η «Ακσιάμ» έχει τίτλο «Η ε/κ Βουλή απέρριψε το πακέτο» και γράφει ότι έγινε γνωστό πως δεν θα γίνει περικοπή φόρου στους λογαριασμούς που υπάρχουν στις ε/κ τράπεζες στην Ελλάδα, όπου το σύνολο των καταθέσεων φθάνει τα 13 δις ευρώ.
Η «Ραντικάλ» έχει τίτλο «Η νότια Κύπρος απέρριψε την ΕΕ» και υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Σημειώνει ότι το ΧΑΚ δεν άνοιξε χθες, ούτε και σήμερα, για να μην επηρεαστεί από τις εξελίξεις, ενώ οι τράπεζες θα είναι μέχρι την Πέμπτη. Ακόμη γράφει ότι η βρετανική κυβέρνηση έστειλε αεροπορικώς στους στρατιώτες της στην Κύπρο 1 εκ. ευρώ σε ρευστό.

Η «Μπουγκιούν» έχει πρωτοσέλιδα τίτλο «Ιστορική απόρριψη από τους Ε/κ στην ΕΕ» και τονίζει ότι το ευρώ έχασε ραγδαία από την αξία του και επηρεάστηκαν τα χρηματιστήρια.
Η «Χαμπέρτουρκ» έχει τίτλο «Πάρε τα χέρια σου από τα χρήματά μου» και γράφει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές μέχρι και τις 26 Μαρτίου, επικαλούμενη την εφημερίδα Telegraph. Ακόμα γίνεται αναφορά και στην πτώση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Η «Πόστα» έχει τίτλο «Οι Ε/κ απέρριψαν τη βοήθεια της Ευρώπης» και η Βατάν «Όχι στην αφαίμαξη είπαν οι Ε/κ».

Keywords
Τυχαία Θέματα