Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, διαβεβαιώνει ο νέος Πρέσβης της Κίνας

16:59 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη στήριξη της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσε ο νέος Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Liu Xinsheng, τονίζοντας ότι η Κίνα αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μοναδική νόμιμη κρατική οντότητα στο νησί.

Οι αναφορές του κ. Liu έγιναν κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος ανέφερε με

τη σειρά του στον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ότι δεν επετεύχθη λύση στο κυπριακό πρόβλημα εξαιτίας της πάγιας αδιάλλακτης τουρκικής στάσης.

Υποδεχόμενος το νέο Πρέσβη, ο κ. Ομήρου τον ευχαρίστησε και για τη «βασισμένη σε αρχές σταθερή υποστήριξή» της Κίνας στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου προέβη κατά τη συνάντηση σε ενημέρωση γύρω από τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς και για τις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες προς εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τα δικαιώματα της Κύπρου κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ καυτηρίασε και την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Κινέζος Πρέσβης εξήρε από την πλευρά του τους στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Κύπρο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διμερείς κοινοβουλευτικές σχέσεις.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κύπρο για τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στην αρχή της «Μίας Κίνας».

Οι κύριοι Ομήρου και Liu αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την οικονομική κρίση που επηρεάζει την Κύπρο και ευρύτερα την ΕΕ, ενώ έγιναν επίσης αναφορές στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, ενόψει της επικείμενης Ευρω-Ασιατικής  Συνάντησης (ASEM).

Ο Κινέζος Πρέσβης αναφέρθηκε ακολούθως στις προοπτικές που διανοίγονται για διεύρυνση της συνεργασίας ΚύπρουΚίνας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα ενώ αναφέρεται ότι εκφράστηκε εκατέρωθεν η επιθυμία και βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων ΚύπρουΚίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα