Το ψήφισμα του ΕΚ για την Αμμόχωστο συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων

16:53 22/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρουσία Κυπρίων Ευρωβουλευτών αλλά και του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων συζήτησε σήμερα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο, που ενέκρινε το σώμα στις 3 Φεβρουαρίου του 2012.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, αφού συνεχάρη τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και το Δήμο Αμμοχώστου για τη συμβολή τους στους στο όλο θέμα, ανέφερε πως η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία

μπροστά στο οποίο «ο κάθε ξένος, ο κάθε άνθρωπος συγκλονίζεται, αντικρίζοντας την ίδια την κατεχόμενη πόλη να στέκει εκεί βουβή και εγκαταλελειμμένη».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε όσους μέσα από την αντιπολιτευτική τους διάθεση και στάση δεν μπορούν να δουν τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να μην έχουν οδηγηθεί σε αποτέλεσμα, όμως έχουν αναδείξει το θέμα, ενισχύοντας παράλληλα την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη πως το ψήφισμα του ΕΚ για την Αμμόχωστο αποδεικνύει «ξανά και ξανά το δίκαιο της υπόθεσης» αλλά και το ότι «θεσμοί και φορείς καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν την αδικία και τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις πρόνοιες των ψηφισμάτων των ΗΕ και της ΕΕ για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και τα ΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν πιο ενεργές πρωτοβουλίες για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας στο θέμα της Αμμοχώστου αλλά και σε ό,τι αφορά την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Δήλωσε τέλος πως η Επιτροπή προγραμματίζει νέα συνεδρία, στην παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι η Αμμόχωστος αποτελεί θέμα ουσίας όσον αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, θέμα ανθρωπιστικό όσον αφορά τους πρόσφυγες αλλά την ίδια ώρα «είναι και ένα στρατηγικό χαρτί για το Κυπριακό καθώς η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στο θέμα της Αμμοχώστου».

«Δεν μπορεί μια χώρα που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης να κατακρατά και να καταστρέφει μια ευρωπαϊκή πόλη» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως «κατά συνέπεια το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να αξιοποιηθεί», πράγμα το οποίο, όπως πρόσθεσε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο της 3ης Φεβρουαρίου 2012, ο κ. Γαλανός είπε ότι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να δημιουργηθεί ένα πλάνο για αξιοποίηση του ψηφίσματος και να γίνουν επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ με στόχο την προώθηση των προνοιών του ψηφίσματος και πλέον αναμένεται απάντηση από τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δήλωσε πως παρά το ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «κομ

Keywords
Τυχαία Θέματα