Το ρωσικό ΥΠΕΞ για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μαρκουλλή – Λαβρόφ

12:32 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ταυτότητα των θέσεων Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την αναγκαιότητα της συνέχισης της διακοινοτικής διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο στα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ρωσίας Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή και Σεργκέι Λαβρόφ.

Στόχος είναι η «επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με την κοινώς αναγνωρισμένη διεθνή νομική βάση, η οποία αποτελείται από τα σχετικά

ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπου σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση «εξετάστηκε λεπτομερώς η κατάσταση της διευθέτησης του Κυπριακού».

Οι δύο Υπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν λεπτομερώς την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς και εξέτασαν την πορεία της υλοποίησης του Κοινού Προγράμματος Δράσεων για το διάστημα 2010-2013, το οποίο υπεγράφη σε ανώτατο επίπεδο το 2010. «Παράλληλα, εξετάστηκαν θέματα βελτιστοποίησης της νομικής θεσμικής βάσης των ρωσο-κυπριακών σχέσεων. Οι Υπουργοί υπέγραψαν το Πρόγραμμα Πολιτικών Διαβουλεύσεων, μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για το 2012-2013», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Υπό το φως της εξάμηνης προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η οποία άρχισε από την 1η Ιουλίου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «συζητήθηκε λεπτομερώς η συνεργασία στο πλαίσιο των εταιρικών μηχανισμών Ρωσίας-ΕΕ. Εξετάστηκε η πορεία της πρακτικής υλοποίησης της Κατάστασης Κοινών Βημάτων, που αποβλέπει στην κατάργηση θεωρήσεων για τα μικρής διάρκειας ταξίδια των πολιτών της Ρωσίας και της ΕΕ, με απώτερο στόχο την ταχύτατη κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων».

«Εξετάστηκε, επίσης, η πορεία των εργασιών για προετοιμασία νέας συμφωνίας-πλαισίου Ρωσίας-ΕΕ. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για θέματα διαμόρφωσης ισότιμης συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης κρίσης, της “Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό”, της ανάπτυξης της κλαδικής συνεργασίας, πρωτίστως στον τομέα της ενέργειας, όπου δημιουργούνται προβλήματα, λόγω της εφαρμογής του αποκαλούμενου “Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ”», συμπληρώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τέλος, αναφέρει ότι «η βαθιά ανταλλαγή απόψεων για τα επίκαιρα διεθνή προβλήματα επιβεβαίωσε τη σύμπτωση ή την εγγύτητα των θέσεων της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προς τις οδούς διασφάλισης της παγκόσμιας και της περιφερειακής ασφάλειας. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στην κατάσταση στη Συρία, στη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».

Keywords
Τυχαία Θέματα