Το θέμα της ΕΡΤ στα κοινοβούλια Λονδίνου και Εδιμβούργου

14:26 13/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προτάσεις συζήτησης για να καταδικαστεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ υπέβαλαν στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων οι βουλευτές των Εργατικών Νταϊάν Άμποτ και Κέιτι Κλαρκ.

Στην ανάπτυξη της πρότασής της η Νταϊάν Άμποτ καλεί τους συναδέλφους της μεταξύ άλλων να εκφράσουν τη λύπη τους για την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ

και να σημειώσουν πως η λειτουργία της προστατεύεται από το ελληνικό σύνταγμα υπό τις πρόνοιες περί ελευθερίας έκφρασης και ελευθερίας του Τύπου. Ζητά επίσης από τους Βρετανούς βουλευτές να σημειώσουν πως η ελληνική Βουλή δε ρωτήθηκε για την υπόθεση και να διατυπώσουν τη θέση πως θα ήταν λάθος ο πρωθυπουργός να κλείσει την ΕΡΤ χωρίς αλλαγή του συντάγματος ή διαβούλευση με τη Βουλή και τους κυβερνητικούς εταίρους. Η κα. Άμποτ, που ήταν υποψήφια για την ηγεσία των Εργατικών στη διαδικασία διαδοχής του Γκόρντον Μπράουν, προτείνει επίσης να εκφραστεί η ανησυχία της Βουλής των Κοινοτήτων για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον μόνο ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Στη δική της πρόταση η Κέιτι Κλαρκ προσθέτει ότι οι συνάδελφοί της πρέπει να σημειώσουν πως η απόφαση ελήφθη χωρίς δημοκρατικό διάλογο στην ελληνική Βουλή και ότι το νέο σχήμα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ θα απασχολεί πολύ μειωμένο αριθμό προσωπικού. Τους καλεί επίσης να εκφράσουν τη λύπη τους για την ελάχιστη προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους πριν το κλείσιμο των πομπών, να διατυπώσουν την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία αξιόπιστη πηγή ειδήσεων δεδομένης της «απελπισμένης» κατάστασης στη χώρα, της οικονομικής κρίσης και των επικίνδυνων ακροδεξιών ομάδων και να στείλουν τη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε όλους τους δημοσιογράφους που έχουν υποστεί αυτή την «αισχρή» αντιμετώπιση. Η κα. Κλαρκ προτείνει επίσης στους συναδέλφους της στη Βουλή των Κοινοτήτων να καλέσουν την ελληνική κυβέρνηση να ανατρέψει την απόφασή της.

Παρόμοια πρόταση υπέβαλε στο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας ο Μάρκο Μπιάτζι, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) του πρώτου υπουργού της τοπικής κυβέρνησης Άλεξ Σάλμοντ. Ο νεαρός βουλευτής προτείνει στους συναδέλφους του να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για το κλείσιμο της ΕΡΤ και να καλέσουν την κυβέρνηση Σαμαρά να εξετάσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της ενέργειάς της στη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Καλεί επίσης τους βουλευτές του Χόλιρουντ να παροτρύνουν άλλες κυβερνήσεις να ασκήσουν την επιρροή τους για να πιέσουν για την ανατροπή της απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα