Το Βέλγιο θα εθνικοποιήσει την Dexia – €4 δις το κόστος

08:05 10/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι θα κρατικοποιήσει πλήρως την Dexia Banque Belgique, την θυγατρική της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia στη χώρα.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ ύστερα από ολονύχτιες συνομιλίες με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Το κόστος

της εθνικοποίησης θα ανέλθει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Επιπλέον, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής “κακής τράπεζας” (“bad bank”) που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

Οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου βρίσκεται η Dexia αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε συνέντευξη Τύπου. Από το ποσό αυτό, το 60,5% (54 δισεκατομμύρια ευρώ) θα εγγυηθεί το Βέλγιο, το 36,5% η Γαλλία και το 3% το Λουξεμβούργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα