Τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας παρουσίασε στην Επιτροπή Εξωτερικών ο Α. Μαυρογιάννης

17:45 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά την τελευταία συνάντησή του με τη Βουλή υπό την παρούσα ιδιότητά του. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του χειρισμού των θεμάτων της Κυπριακής Προεδρίας, καθώς και τις εξοικονομήσεις που επιτεύχθηκαν σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Σύσσωμη

η Επιτροπή Εξωτερικών εξέφρασε τα συγχαρητήριά της προς τον κ. Μαυρογιάννη και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτέλεσαν, και το οποίο, όπως ανέφεραν, συντέλεσε σε μια επιτυχημένη Προεδρία.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε παράλληλα και στα οφέλη της Προεδρίας για το Κυπριακό και για την αποτροπή των επιθέσεων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για δήθεν ξέπλυμα χρήματος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου. Είπε ότι η αύξηση του κύρους της Κύπρου μέσα από την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων της, μείωσε την αξιοπιστία των επιχειρημάτων περί φορολογικού παραδείσου και ξεπλύματος χρήματος, ενώ απέδωσε τις κατηγορίες στον φορολογικό ανταγωνισμό εκ μέρους της Γερμανίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «είναι θέση όλων των πλευρών της Επιτροπής πως είχαμε μια εξαίρετη Προεδρία», και συνεχάρη τον κ. Μαυρογιάννη και τους συνεργάτες του, καθώς και όλο το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας, και τους λειτουργούς της Βουλή για το ότι συνέβαλαν στο να χτιστεί μια καλύτερη εικόνα για την Κύπρο στην ΕΕ.

Η εικόνα αυτή είπε, αντανακλά όλους του πυλώνες της κυπριακής Πολιτείας και επεκτείνεται στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το μήνυμα, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, είναι πως όταν θέτουμε έναν εθνικό στόχο και εργαζόμαστε για αυτόν, τον πετυχαίνουμε. Είπε ότι αυτό το παράδειγμα μας οπλίζει με δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του τόπου. Μπορούμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως της ιδεολογικής μας απόχρωσης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες και να βρούμε τον τρόπο να επουλώσουμε τις πληγές της τουρκικής εισβολής και να επανενώσουμε τον τόπο, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, στις δικές του δηλώσεις συνεχάρη τον κ. Μαυρογιάννη και τους συνεργάτες του, ενώ έκανε ειδική μνεία και στο προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες. Η Κύπρος, είπε, αν και μικρή χώρα και παρά τις αρχικές αμφισβητήσεις να προεδρεύσει, απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. «Όταν θέλουμε, μπορούμε ως Κύπρος», είπε και εξέφρασε την ευχή αυτό να αποτελέσει παράδειγμα στην αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης της πολύτιμης εμπειρίας που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της Προεδρία και στη διάχυση της γνώσης. «Η επιτυχία μας να αναβαθμίσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει και συνέχεια», είπε.

Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη τελευταία συνάντηση υπό την παρούσα ιδιότητά του, καθώς η θητεία του λήγει στα τέλη του μήνα.

Είπε ότι με συλλογική προσπάθεια όλων των θεσμών του τόπου, της δημόσιας υπηρεσίας, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας και των κοινωνικών εταίρων, η κυπριακή Πολιτεία «πέτυχε και καταξιώθηκε». Συμπλήρωσε ότι το έργο που επιτελέστηκε αποτελεί «ένα μικρό μέρος του μεγάλου χρέους μας προς τον τόπο μας».

Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Προεδρία συνέβαλε κατά το προηγούμενο εξάμηνο στην αποτροπή επιθέσεων κατά της Κύπρου σχετικά με τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι οι επιθέσεις έχουν μετριαστεί και σε ένα βαθμό και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Συμπλήρωσε ότι όσο αυξάνεται η αξιοπιστία του τόπου, τόσο περισσότερο αναξιόπιστοι εμφανίζονται οι επικριτές μας.

Νωρίτερα, εντός της Επιτροπής, ο κ. Μαυρογιάννης, ερωτηθείς σχετικά από βουλευτές, είπε ότι η εμπιστοσύνη των κρατών μελών προς την Κυπριακή Προεδρία επηρέασε και ανέστειλε κάποιες από τις βολές, οι οποίες εκτοξεύονται σήμερα εναντίον της Κύπρου.

Είπε εξάλλου ότι ο πραγματικός λόγος των επιθέσεων δεν αφορά αποκλειστικά την Κύπρο, αλλά προέρχεται από την στάση του Βερολίνου, που τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της φορολογικής εναρμόνισης. Συμπλήρωσε ότι δεν αρέσει στη Γερμανία η διαφοροποίηση, που επιτρέπει σε χώρες της ΕΕ να διατηρούν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Ο φορολογικός ανταγωνισμός, συνέχισε, αποτελεί για της Γερμανία συνώνυμο του ξεπλύματος χρήματος, θέση που, όπως είπε, η Κύπρος και πολλές χώρες της ΕΕ δεν αποδέχονται.

Ο Υφυπουργός ερωτήθηκε και για τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα αναφορικά με την προβολή του κυπριακού προβλήματος, μέσω της επιτυχούς άσκησης της Προεδρίας. Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «η βελτίωση της αξιοπιστίας του τόπου, βελτιώνει και τη θέση μας σε ότι αφορά το εθνικό πρόβλημα», καθώς γίνεται κατανοητό ότι η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία.

Μιλώντας εντός της συνεδρίας, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι το εθνικό πρόβλημα δεν παραμερίστηκε και δεν αγνοήθηκε κατά την διάρκεια της Προεδρία. Ενεργήσαμε αντικειμενικά, παρά το εθνικό πρόβλημα, με αξιοπρέπεια και χωρίς να κρύβουμε την κατοχή και τις συνέπειες της, είπε, και πρόσθεσε ότι δείξαμε στους εταίρους μας το πρόβλημα και τις ευθύνες της Τουρκίας.

Ως προς την αποτελεσματικότητα της προώθησης των θέσεων της Κύπρου, ανέφερε ότι «μέσω της Προεδρίας έγιναν περισσότερα παρά ποτέ, από το 1974» και αναφέρθηκε σε παραδείγματα αξιωματούχων της ΕΕ και των κρατών μελλών που υπερασπίστηκαν την Κύπρο έναντι της Τουρκίας. Αναφέρθηκε επίσης στην αμφισβήτηση της δυνατότητας της Κύπρου να προεδρεύσει της Ένωσης, λέγοντας ότι τις περισσότερες φορές η αμφισβήτηση αυτή προερχόταν από την Τουρκία και ήταν κακόβουλη.

Εξάλλου, ο κ. Μαυρογιάννης ρωτήθηκε και για το κατά πόσο το κυπριακό φυσικό αέριο συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη υπέρ της Κύπρου. Ανέφερε ότι η προοπτική της συμβολής της Κύπρου στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ είναι πολύ σημαντική, δεν είναι όμως ακόμη δεδομένη. Πρόσθεσε ότι εάν και όταν υπάρξει, θα συμβάλλει στη μεγιστοποίηση του ενδιαφέροντος της Ευρώπης να διαφυλάξει την Κύπρο ως «κόρη οφθαλμού».

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων είπε ότι η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας έχει επεξεργαστεί μια εισήγηση σχετικά με την δημιουργία δομών που θα επιτρέψουν την περεταίρω αξιοποίηση της εμπειρίας του δημόσιου τομέα στα Ευρωπαϊκά θέματα, που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια της Προεδρίας.

Η πρόταση ανέφερε, προβλέπει τη διατήρηση των κέντρων ευρωπαϊκών θεμάτων στα Υπουργεία, τη διατήρηση γραμματείας ευρωπαϊκών θεμάτων η οποία θα αποτελείται από μόνιμους υπαλλήλους, περίπου 10-15 άτομα, χωρίς να γίνουν επιπλέον προσλήψεις και χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Η πρόταση αναμένεται να αποσταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά τη συγκατάθεση των συναρμόδιων Υπουργών, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα