Τον κώδωνα του κινδύνου για τις προσφυγές Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, έκρουσε ο Σοφοκλής Φυττής

19:31 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις προσφυγές Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους έκρουσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ο κ. Φυττής είπε ότι κατάσταση όπως εξελίσσεται είναι άκρως ανησυχητική γιατί «μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές τις

ελληνοκυπριακές περιουσίες και να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της γης υπό τον έλεγχο των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Ο κ. Φυττής ανέφερε ότι η κατάσταση σύμφωνα με τα στοιχεία, που η ίδια η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, είναι ότι μέχρι πρόσφατα (8/12/2013) έχουν υποβληθεί 5620 περίπου αιτήσεις Ε/κ ενώπιον της και πως εξετάστηκαν 594 που αντιπροσωπεύουν 16,450 δεκάρια γης και δεκάδες ή εκατοντάδες σπίτια και άλλα στοιχεία ακίνητης ιδιοκτησίας.

Από αυτή την έκταση η γη που αγοράστηκε/αποζημιώθηκε, όπως πρόσθεσε ανέρχεται σε 10,308 δεκάρια ή 7,707 σκάλες ενώ έκταση που αποκαταστάθηκε στους ιδιοκτήτες τους ανέρχεται μόνο σε 461 δεκάρια (345 σκάλες) που θα την πάρουν μετά τη λύση του Κυπριακού.

Η έκταση που αποζημιώθηκε και ταυτόχρονα έγινε μερικώς ανταλλαγή με γη Τ/κ στην ελεύθερη Κύπρο, ανέρχεται σε 1196 δεκάρια ή 895 σκάλες ενώ πληρώθηκαν συνολικά 142,5 εκατομμύρια στερλίνες.

Όπως συμπλήρωσε, η γη που αγοράστηκε ή και αντηλλάγη και αποζημιώθηκε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2013 ανέρχεται συνολικά σε 8602 σκάλες ή 11,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μόνον από τις 594 αιτήσεις ενώ για τις 5620 που ήταν οι υποβληθείσες αιτήσεις στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2013, αναλογικά η έκταση θα ανέλθει στις 81,386 σκάλες περίπου ή 109 τετραγωνικά χιλιόμετρα .

Ο κ. Φυττής σημείωσε ότι προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το ΔΗΚΟ έχει ήδη εισηγηθεί όπως αφενός εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης / υιοθέτησης πολιτικής απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, όμοιας με αυτήν του Κηδεμόνα Προστασίας και Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, δηλαδή τη σύσταση Φορέα / Κηδεμόνα Ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα, με σκοπό την υποχρεωτική υπαγωγή σε αυτόν και προστασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών και αφετέρου όπως μελετηθεί η δυνατότητα μαζικής προσφυγής στο λεγόμενο εσωτερικό ένδικο μέσο των κατεχομένων με μοναδικό αίτημα την αποζημίωση λόγω απώλειας χρήσης και την επιστροφή των περιουσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα