Τοποθετήσεις ΑΚΕΛ για Σαρρή και πρόταση για οικονομία

15:15 16/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά ερωτημάτων τα οποία, σύμφωνα με το ίδιο, θα έπρεπε να είχαν απευθυνθεί στον τέως Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή από την Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, έθεσε σήμερα το ΑΚΕΛ δια του Εκπροσώπου Τύπου του, Γιώργου Λουκαϊδη.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω διαβούλευση με πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία ευρύτερα για προώθηση της πρότασής του για την οικονομία, δηλώνοντας

ότι «δεν θα κάνουμε το χατίρι σε όσους μας καλούν να αυτοφιμωθούμε, στο όνομα μάλιστα της Δημοκρατίας, βάζοντας στο συρτάρι την πρόταση μας για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, που στην πράξη μόνο μέσα από την αποχώρηση από την Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί, κατά τη δική μας εκτίμηση».

Όσον αφορά στα ερωτήματα του τέθηκαν στον κ. Σαρρή, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «απευθύνθηκαν ερωτήματα για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούσαν τις ιδιότητες του ως επικεφαλής της Λαϊκής και ως Υπουργός Οικονομικών που χειρίστηκε πολιτικά όλα όσα έγιναν πριν και κατά των συνεδριάσεων του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου».

Πώς και γιατί η Λαϊκή έφτασε στο σημείο να ζητήσει στήριξη από το κράτος, πώς ο ELA κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής της Λαϊκής ο κ. Σαρρής είχε φθάσει ήδη σε πολύ ψηλά επίπεδα, κατά πόσο ήταν βιώσιμη η Λαϊκή με τόσο ψηλό ELA κι αν υπήρχε εναλλακτική επιλογή εκτός από την κρατική στήριξη της τράπεζας, είναι μερικά από τα ερωτήματα που σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ θα έπρεπε και πρέπει να απευθυνθούν στον κ. Σαρρή.

Άλλα ερωτήματα, σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, είναι «πότε τέθηκε για πρώτη φορά θέμα bail-in και κατά πόσο η κυβέρνηση το αποδέχτηκε προ της συνόδου του Eurogroup της 15ης Μαρτίου;» και «αν όχι, γιατί ετοιμάστηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα πριν τις 15 Μαρτίου και τι αυτό ακριβώς περιλάμβανε»;

Παράλληλα, διερωτήθηκε «πώς ο κ. Σαρρής εξηγεί τη μαζική απόσυρση κεφαλαίων τις μέρες πριν από τη σύνοδο του Eurogroup της 15ης Μαρτίου σε συνάρτηση με την ετοιμασία εκ των προτέρων νομοσχεδίου για κούρεμα και την απόσυρση κεφαλαίων ακόμα και από την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας»;

Ο κ. Λουκαΐδης συνέχισε θέτοντας το ερώτημα, μεταξύ άλλων, «γιατί για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2012 έπρεπε να προσφύγουμε στο μηχανισμό, όταν γραπτώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του Όλι Ρεν μας έθετε εκτός παρακολούθησης λόγω του ότι είχαμε ήδη πάρει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης πέραν του αναμενομένου»;

Στους έξι και πλέον μήνες που συζητείτο εθελοντικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, πρόσθεσε, «είχε ο ίδιος ή οποιοσδήποτε άλλος εισηγηθεί ή/και προειδοποιήσει ότι έπρεπε να γίνει διαφορετικός χειρισμός από αυτόν που έκανε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφορικά με την σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»;

Διερωτήθηκε ακόμη, «πότε, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποια κίνητρα αγοράστηκαν τα ελληνικά ομόλογα»;

Τέλος, ανέφερε, «γιατί η Βουλή έπρεπε να είχε εγκρίνει την ανόητη και καταστροφική κατά τον ίδιο (τον κ. Σαρρή) λύση του κουρέματος καταθέσεων, όταν όλοι ανεξαιρέτως διεθνώς επέκριναν ή/και καταδίκασαν το περιεχόμενο της εν λόγω πρότασης».

Περαιτέρω διαβούλευση για την πρότασή του θα επιδιώξει το ΑΚΕΛ
——————
Εξάλλου, ο κ. Λουκαΐδης τοποθετήθηκε και στο θέμα της πρότασής του για την οικονομία λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ «όχι απλώς δεν θα αποσύρει την πρόταση του, αλλά θα επιδιώξει την περαιτέρω διαβούλευση και το διάλογο με πολιτικές δυνάμεις, αλλά και την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες».

Εξέφρασε τη θέση ότι «η συνταύτιση της θέσης του ΑΚΕΛ με αρκετές άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, για το συντομότερο δυνατό απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, αλλά και οι απευκταίες, αλλά δυστυχώς αναμενόμενες, αρνητικότατες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία, θα επαναφέρουν εκ των πραγμάτων την πρόταση του ΑΚΕΛ στο προσκήνιο».

Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε «παράξενη και μάλλον ακατανόητη την προσέγγιση ότι ο καλύτερος τρόπος να απεγκλωβιστούμε από τις καταστροφικές παρενέργειες του μνημονίου, είναι με την πιστή και τυφλή εφαρμογή των διατάξεων του και των εντολών της τρόικας, όπως Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ υποστηρίζουν».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «δεν θα κάνουμε το χατίρι σε όσους μας καλούν να αυτοφιμωθούμε, στο όνομα μάλιστα της Δημοκρατίας, βάζοντας στο συρτάρι την πρόταση μας για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, που στην πράξη μόνο μέσα από την αποχώρηση από την Ευρωζώνη μπορεί να επιτευχθεί, κατά τη δική μας εκτίμηση».

Εξήγησε ακόμη ότι «δεν έχουμε καταθέσει μια πρόταση που να ακούεται ωραία στα αυτιά του κόσμου, υποσχόμενοι ότι η επόμενη μέρα υλοποίησης της θα ανοίξει δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα». Αντίθετα, πρόσθεσε, «μιλήσαμε για δύσκολη και επώδυνη επιλογή».

Επιλογή όμως, είπε ο κ. Λουκαΐδης, «που θα επιτρέψει ταχύτερα την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας και κυρίως θα μας απαλλάξει από αποικιοκρατικές εξαρτήσεις και δεσμά που πιθανόν να αποδειχτούν καθοριστικά στη διαχείριση τόσο του Κυπριακού, όσο και των υποδομών και των εσόδων από το φυσικό αέριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα