Τοποθέτηση Δ. Παπαδάκη για φυσικό αέριο και “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη”

13:38 17/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αναφορά της Royal Bank of Scotland επιβεβαιώνει ότι το φυσικό αέριο είναι ουσιαστικά η ελπίδα και η προοπτική για γρήγορη έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης.

Επισημαίνεται στην έκθεση, είπε, ότι η Κύπρος

αναμένεται να αποτελέσει το πλέον αξιόχρεο κράτος στην ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ. Προσθέτει, είπε ο κ. Παπαδάκης, ότι αν οι επόμενες γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δισ. Ευρώ (2950% του ΑΕΠ). «Δεν αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που γίνεται από τα άλλα επιτελεία να αποδείξουν ότι η αξία των κοιτασμάτων σε αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ μικρότερη, ειδικότερα σε μια περίοδο που συζητούμε τη βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους», δήλωσε.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι διερωτώνται πώς κάποιοι από τη μια διατυπώνουν έντονες απόψεις για τις παραμέτρους που χρησιμοποιεί η Pimco για το ακραίο σενάριο, μια εκ των οποίων είναι το ποσοστό της ύφεσης, και ζητούν αλλαγή τους, και από την άλλη προσπαθούν να υποβαθμίσουν οποιαδήποτε αναφορά δίνει προοπτική στην κυπριακή Οικονομία.

«Οντως η RBS αναφέρει ότι το μέγιστο όφελος από το αέριο θα υπάρξει με την εξόρυξη και την επεξεργασία του φυσικού αερίου. Προπώληση του θα συνεπάγεται με παραχώρηση συγκεκριμένης έκπτωσης. Αν δηλαδή αυτή η έκπτωση είναι μικρότερη από το σύνολο των τόκων που θα πληρώσουμε στην Τρόικα, για το δάνειο της Ρωσίας, τη μείωση του ΑΕΠ, την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια άποψη; Η επιβεβαιωτική γεώτρηση γίνεται μέσα στους επόμενους μήνες και εκλογή Γιώργου Λιλλήκα θα επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για γρήγορη απεμπλοκή από το μνημόνιο», συμπλήρωσε.

Συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»
——————————————————————–
Αναφορικά με δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τη συμμετοχή της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «σε μια προσπάθεια να ενσπείρει τη φοβία μέσα στο λαό ο κ. Κυπριανού προβάλλει τον αναληθή ισχυρισμό περί δήθεν υποχρέωσης της Κύπρου, αν ενταχθεί στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» να συμμετέχει δήθεν σε επιδρομικές Αμερικανονατοικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Πρόκειται βέβαια, είπε, «για ψεύδος και παραπληροφόρηση», προσθέτοντας ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, «είναι ο μόνος τρόπος για να συμμετέχει πλήρως και απρόσκοπτα στο βασικό πυλώνα πολιτικών της ΕΕ, αυτό της κοινής εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας». Η συμμετοχή της Κύπρου, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, δεν συνεπάγεται συμμετοχή καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ο Συνεταιρισμός αφορά επιχειρήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. «Στο Συνεταιρισμό συμμετέχουν φίλες χώρες όπως η Σερβία, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Αρμενία. Είναι αυτές οι χώρες όργανα του ΝΑΤΟ; Ο ισχυρισμός θα ήταν τουλάχιστον φαιδρός», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η ΕΔΕΚ υποστηρίζει την άμεση υποβολή αίτησης για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. “Λυπούμαστε γιατί το ΑΚΕΛ επιμένει να ζει στην εποχή του ψυχρού πολέμου και να επιμένει σε μια ελλειμματική και ανάπηρη συμμετοχή στην ΕΕ», δήλωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΔΕΚ πιστεύει στην ολοκληρωμένη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Γι’ αυτό υποστηρίζει την υποβολή αίτησης για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Θέση που στηρίζει και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας τον οποίον υποστηρίζει η ΕΔΕΚ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα