Τουλάχιστον 83 νεκροί χθες στη Συρία

12:02 10/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τουλάχιστον 83 άμαχοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Συρία από επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που έδωσε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο είχε κάνει λόγο το βράδυ του Σαββάτου για 36 νεκρούς στη χώρα.

Τα πιο αιματηρά επεισόδιο βίας εκτυλίχθηκαν στις περιοχές Χομς, στην κεντρική Συρία, με 29 νεκρούς-12 εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην ομώνυμη πόλη από βομβαρδισμούς του στρατού-και Ντεράα, στη νότια Συρία, όπου το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για 23 νεκρούς,

εξ αυτών εννιά γυναίκες και τρία παιδιά. Ακόμη, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ιντλίμπ, στα βορειοανατολικά της χώρας, 14 στη Λαττάκεια, στη δυτική Συρία, 10 στην περιοχή της Δαμασκού και 1 στο Χαλέπι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνολικά πάνω από 13.400 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Συρία τους 15 μήνες που διαρκεί η εξέγερση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), πέντε Σύροι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στα τέλη Μαΐου από άνδρες του τακτικού στρατού.

Ωστόσο, ο κούρδος Αμπντελ Μπάσετ Σάιντα εξελέγη νέος ηγέτης του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΣ.

Ο Σάιντα εξελέγη στη διάρκεια συνάντησης του ΕΣΣ στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο στη θέση του Μπουρχάν Γαλιούν. Ο Γαλιούν παραιτήθηκε αφού δέχτηκε έντονη κριτική ειδικά επειδή επέτρεψε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους να καταλάβουν σημαντική θέση μέσα στο ΕΣΣ, αλλά και για την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο και στους αντάρτες που μάχονται στο συριακό έδαφος.

Τα μέλη του ΕΣΣ είχαν ήδη συμφωνήσει πριν από την συνάντηση της Κωνσταντινούπολη για την επιλογή του Σάιντα, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως μετριοπαθή και ανεξάρτητο.

Γεννημένος το 1956 στην Αμούντα της βορειοανατολικής Συρίας έχει ζήσει πολλά χρόνια εξόριστος στη Σουηδία και θα αναλάβει την αναμόρφωση του ΕΣΣ ώστε να αποκτήσει τις δυνατότητες ενός αξιόπιστου διαπραγματευτή

Keywords
Τυχαία Θέματα