Τρίτη αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα θα ζητήσει από την Τρόικα η Πορτογαλία

20:00 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Πορτογαλία πιθανό να ζητήσει τρίτη αναθεώρηση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης της χώρας, ύψους 78 δισ. ευρώ, προειδοποίησε την Παρασκευή ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho.
«Δεν αποκλείεται ότι θα είναι απαραίτητο να ζητηθεί περαιτέρω αναθεώρηση για το 2014″, είπε ο κ. Coelho

ενώπιον του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας.

Η αναθεώρηση από το συμφωνημένο 4,0% της παραγωγής θα είναι η τρίτη που θα δοθεί στην Πορτογαλία μετά τις δύο προηγούμενες, Μάρτιο και Δεκέμβριο, που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η προειδοποίηση έρχεται τη στιγμή που το νέο πακέτο κρατικών δαπανών, το οποίο ανακοινώθηκε από την κεντροδεξιά Κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα, προβλέπει την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, από ένα σύνολο 700.000 εργαζομένων.

Οι νέοι όροι αποσκοπούν στη διασφάλιση της συνέχισης καταβολής των δόσεων από το πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορηγήθηκε στην Πορτογαλία τον Μάιο του 2011.
Ωστόσο, ο κ. Passos Coelho είπε ότι ο στόχος του 2013 για έλλειμμα 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Κτυπημένη έντονα από την κρίση του χρέους της Ευρωζώνης, η οικονομία της Πορτογαλίας βρίσκεται σε ύφεση τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί στο επίπεδο ρεκόρ του 17,7%.

Την Πέμπτη, η Πορτογαλία παρουσίασε μια μαζική έκπτωση φόρου για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προβαίνουν σε επενδύσεις μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα