Βαρύς ο απολογισμός στη Συρία – 43 νεκροί μόνο σήμερα

22:47 15/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια την Τρίτη στη Συρία, εκ των οποίων οι 20 στο Χαν Σεϊχούν, κοντά στην πόλη Χάμα της επαρχίας Ιντλίμπ σε μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που χαρακτηρίστηκε «σφαγή» από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το συριακό καθεστώς διέπραξε μια σφαγή κατά την επίσκεψη των παρατηρητών του ΟΗΕ στο Χαν Σεϊχούν», αναφέρει το Παρατηρητήριο που ζητά να ξεκινήσει «κατεπειγόντως» έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Οι 20 στο Χαν Σεϊχούν σκοτώθηκαν όταν οι συριακές

δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που παρακολουθούσε μια κηδεία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των παρατηρητών του ΟΗΕ στην περιοχή, όπως ανέφερε το Παρατηρητήριο, ενώ άλλοι ακτιβιστές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Παράλληλα, στην ίδια πόλη, εξερράγη μια αυτοσχέδια βόμβα την ώρα που από το σημείο αυτό περνούσε αυτοκινητοπομπή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία. Ο Άχμαντ Φάουζι, εκπρόσωπος του Κόφι Άναν, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, ανέφερε στο λογαριασμό του στο twitter ότι από τα τέσσερα οχήματα των παρατηρητών τα τρία χτυπήθηκαν από την έκρηξη, ωστόσο ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι διευκρίνισε από τη Νέα Υόρκη ότι κανείς από τους παρατηρητές δεν τραυματίστηκε.

Ο Οργανισμός προσπαθεί προς το παρόν να διευκρινίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση αυτή, πρόσθεσε ο Νεσίρκι που τόνισε ότι οι παρατηρητές βρίσκονται στη Συρία «για να βοηθήσουν το συριακό λαό και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου», καταδικάζοντας «οτιδήποτε διακόπτει την δουλειά και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στον ΟΗΕ».

Ακτιβιστές κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ στο πλήθος και ότι το αυτοκίνητο των παρατηρητών χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Συρία μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Από νωρίς το πρωί άρματα μάχης βομβαρδίζουν την παραλιακή πόλη Μπανιάς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 10, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού. Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση έκανε λόγο για έκρηξη βόμβας σε ένα τριώροφο κτίριο στο Καρμ αλ-Σουκ της Μπανιάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή «τρομοκράτες» κατασκεύαζαν μια βόμβα στο κτίριο αυτό, η οποία εξερράγη σκοτώνοντας πολλά άτομα και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στη γύρω περιοχή.

Στα ανατολικά της χώρας, στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, σκοτώθηκαν επτά άτομα ενώ άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στην αλ-Ραστάν, στην επαρχία Χομς. Επίσης στην Ντέιρ Εζόρ σημειώθηκε έκρηξη βόμβας σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου, όπως ανέφεραν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Ο πετρελαιαγωγός αυτός μεταφέρει αργό στο διυλιστήριο της Μπανιάς. Η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη αλ-Μαγιαντίν, σε μια περιοχή όπου ο στρατός έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις για να ανακαταλάβει χωριά τα οποία έχουν περάσει στον έλεγ

Keywords
Τυχαία Θέματα