Βαθύτατη θλίψη ΥΠΠ για το θάνατου του Ν. Γεωργιάδη

13:10 2/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του συγγραφέα, μελετητή και μουσικού παραγωγού Νέαρχου Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως ο Νέαρχος Γεωργιάδης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού πανελληνίως και εξέδωσε τις μελέτες Ρεμπέτικο και πολιτική (1993), Από το Βυζάντιο στον Μάρκο Βαμβακάρη (1996), Ο Ακρίτας που έγινε ρεμπέτης (1999), Το φαινόμενο Τσιτσάνης (2001), Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι (2003), Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα: Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω (2006), Κώστας Παπαδόπουλος: Ο Παγκανίνι του μπουζουκιού (2007), καθώς και τη μονογραφία Ρένα Στάμου: Μια εγκυκλοπαίδεια του ρεμπέτικου (2009), σε συνεργασία με την Τάνια Ραχματούλινα.

Τα έργα «Από το Βυζάντιο στον Μάρκο Βαμβακάρη» και «Το φαινόμενο Τσιτσάνης» τιμήθηκαν με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Δημοσίευσε και άλλα ακόμα μελετήματα για δημιουργούς και ερμηνευτές του ρεμπέτικου και το λαϊκού τραγουδιού.

Ο Νέαρχος Γεωργιάδης υπήρξε επίσης ένας σημαντικός πεζογράφος. Εξέδωσε τρία βιβλία με διηγήματα: Ο Μύστης κι ο Ηγέτης: Διηγήματα (1975), Διηγήματα πολιτικής και επιστημονικής φαντασίας (1980) και Ο αναλγητήρ και άλλα διηγήματα (1982).

Για το έργο «Διηγήματα πολιτικής και επιστημονικής φαντασίας» τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Ασχολήθηκε, επίσης, με το χρονογράφημα και την κριτική λογοτεχνίας και κινηματογράφου. Εργάστηκε ως παραγωγός και σκηνοθέτης τηλεοπτικών προγραμμάτων στο ΡΙΚ και ως παραγωγός ραδιοφωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό σταθμό Άστρα.

Ο θάνατος του Νέαρχου Γεωργιάδη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα, καθώς στη μελέτη της ελληνικής μουσικής.

Στην κηδεία, η οποία θα τελεστεί σήμερα στις 16:00, από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Αγλαντζιά, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα εκπροσωπηθεί από την Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργό Νάντια Στυλιανού, η οποία θα καταθέσει στεφάνι εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα