Βιώσιμη έξοδο από την κρίση ζητά η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

10:17 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την επιρροή της για μια βιώσιμη πορεία εξόδου από την κρίση, η οποία προϋποθέτει ανασυγκρότηση και ενίσχυση των μηχανισμών και των πολιτικών που συμβάλλουν στη μείωση των διαφόρων μορφών κοινωνικής ανισότητας και σε αναστροφή της τάσης προς υπερβολική συγκέντρωση του πλούτου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΟΚ εκ μέρους της ΣΕΣ, η ΣΕΣ

υποστηρίζει μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί καλές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνική πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Είμαστε αντίθετοι με τη διάλυση του κοινωνικού μας μοντέλου που χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η ΣΕΣ έχει ένα κοινωνικό όραμα για την Ευρώπη.

«Σε αυτήν την περίοδο που γίνονται συζητήσεις γύρω από μια νέα συνέλευση και ενδεχομένως μια νέα Συνθήκη, αυτοί που διοικούν θα πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι είμαστε πολύ σοβαροί στη διεκδίκησή μας ότι τα κοινωνικά δικαιώματα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των οικονομικών ελευθεριών», αναφέρεται.

Αναφερόμενη στα προγράμματα που επιβάλλονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η ανακοίνωση κάνει λόγο για μια συστηματική επιχείρηση για να διαλυθεί το κοινωνικό μοντέλο που έκανε την Ευρώπη ένα μέρος προηγμένης δημοκρατίας με μειωμένες κοινωνικές ανισότητες.

Προστίθεται ότι τα οικονομικά προγράμματα δημιουργούν απαράδεκτες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στην Ευρώπη, που ανταγωνίζονται και υπονομεύουν αυτούς που είναι ακόμη σε καλύτερη θέση. Γίνεται επίσης αναφορά στα υψηλά επίπεδα ανεργίας γύρω στο 50% ιδιαίτερα για τους νέους σε αρκετές χώρες του νότου.

Σχετικά με τη λιτότητα, αναφέρεται ότι δεν αντιμετωπίζει την υπερβολική επιβάρυνση του χρέους, ούτε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς, αντίθετα, αποδυναμώνει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.

«Ακόμη και αν η Ελλάδα ή η Ισπανία επιτύχουν ένα μηδενικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος θα εξακολουθούσε να εκρήγνυται εξαιτίας της κατάρρευσης του ΑΕΠ και η οικονομική δραστηριότητα θα επιδεινώνεται από μη βιώσιμα επιτόκια που επιβάλλονται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Αναφέρεται επίσης ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να στοχεύσουν σε φορολογική δικαιοσύνη, τερματισμό του φορολογικού ανταγωνισμού και της φοροδιαφυγής και στην εφαρμογή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Προστίθεται ότι αντί αυτού, καλούν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για περικοπές των κατώτατων μισθών, περικοπές στις συντάξεις, περικοπές στο επίδομα ανεργίας, κάτι που χαρακτηρίζεται άδικο και αναποτελεσματικό. Αυτό που χρειάζεται, αναφέρεται, είναι επενδύσεις και αξιοπρεπείς μισθούς που οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα