Βολιβία, Κούβα και Τουρκία καταδικάζουν τη βία των Αρχών στην Αίγυπτο

09:58 18/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κούβα και Βολιβία καταδίκασαν τη βία στην Αίγυπτο, ενώ στην Τουρκία διαδηλωτές τάχθηκαν υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Άβο Μοράλες έκανε λόγο περί “γενοκτονίας”, αναφερόμενος στην καταστολή από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας των διαδηλώσεων των υποστηρικτών του Μόρσι.

“Καταδικάζουμε, απορρίπτουμε, αποκρούουμε κατηγορηματικά (αυτές τις ενέργειες)

και πάνω απ` όλα, εκφράζουμε όλη την αλληλεγγύη μας στους λαούς, οι οποίοι, όπως ο αιγυπτιακός λαός, αγωνίζεται για την δημοκρατία”, πρόσθεσε.

Η Κούβα καταδίκασε χθες “τις ενέργειες βίας”, που προκάλεσαν το θάνατο “αθώων πολιτών” στην Αίγυπτο και κάλεσε να αναζητηθεί μία “λύση χωρίς καμιά ξένη ανάμιξη” στην κρίση, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη και το Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μόρσι, καταδικάζοντας τις “σφαγές” του στρατιωτικού καθεστώτος.

“Κάτω ο αλ Σίσι”, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων, “ο Μόρσι στην εξουσία!” φώναζαν οι περίπου 4.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν μπροστά σε ένα τέμενος στη συνοικία Εμινενού, στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ανεμίζοντας σημαίες της Αιγύπτου, οι διαδηλωτές κάλεσαν το μουσουλμανικό κόσμο να “σπεύσει σε βοήθεια του αιγυπτιακού λαού ο οποίος σφαγιάζεται”.

Περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ικόνιο, ένα προπύργιο του ισλαμο-συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τους τόνους έναντι της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, ανακαλώντας για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Κάιρο μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων των Αδελφών Μουσουλμάνων την Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα