Βουλή – Προϋπολογισμός 2013: Παιδεία, καινοτομία και έρευνα ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης λέει ο Τορναρίτης

17:37 19/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πεποίθηση ότι η Παιδεία, η Καινοτομία, η Έρευνα, οι μεταρρυθμίσεις και η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της αγοράς και του ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι «σε αυτή την περίοδο της μεγάλης κρίσης η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε

είναι στους νέους ανθρώπους». «Οφείλουμε να τους βοηθήσουμε» συμπλήρωσε, «να αποκτήσουν τα απαραίτητα εργαλεία για να προσαρμοστούν και να αντεπεξέλθουν σε μια ανταγωνιστική κοινωνία που εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα».

Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της διακυβέρνησής Χριστόφια, αποτελεί την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του λαού, καθώς η χώρα διέρχεται μια περίοδο καταρράκωσης των θεσμών, συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου, έκρηξης της ανεργίας, κλεισίματος των επιχειρήσεων, συσσιτίων, φτώχειας με τα κοινωνικά προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και την κυπριακή οικονομία να παρουσιάζει προβλήματα και αδυναμίες που έχουν προκύψει από χρόνιες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις όπως η διόγκωση του κράτους, η πελατοκρατία και το ρουσφέτι, η μειωμένη παραγωγικότητα, η πτώση της ανταγωνιστικότητας, η ελλιπής λειτουργία των ανεξάρτητων θεσμών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως οι ευθύνες της απερχόμενης κυβέρνησης είναι ασήκωτες γιατί λειτούργησε επιπόλαια, οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο. «Η τελευταία πενταετία θα καταγραφεί στην Ιστορία της Κύπρου ως η πενταετία της ατολμίας και της ανευθυνότητας» είπε, καταλογίζοντας στην Κυβέρνηση «ως κάκιστη συνεισφορά στον τόπο το γεγονός ότι πίστεψαν προς στιγμήν ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν την ευθύνη της λήψης μέτρων για να τα φορτώσουν στους επόμενους».

«Τι πέτυχαν με την αναβλητικότητά τους; Μας έφεραν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παραδίδουν καμένη γη …» δήλωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως «είναι κρίμα γιατί σήμερα χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στις τράπεζες που άλλοτε ήμασταν περήφανοι» υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και κάποιοι να λογοδοτήσουν και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη για τα προμελετημένα τους εγκλήματα. «Ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και αυτεπάγγελτα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το περί Δικαίου αίσθημα του λαού αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας ώρες δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το αγνοήσει, να το παρακάμψει ή να το προσπεράσει».

Ο κ. Τορναρίτης διατύπωσε ακολούθως την εκτίμηση πως η μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο σήμερα δεν είναι απλώς η σύναψη ενός δανείου, λέγοντας πως «για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που να οδηγεί στην ανάπτυξη, στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Η Κύπρος σήμερα πρέπει να βαδίσει μπροστά, να ξεπεράσει την κρίση και να φτάσει τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς της, να προωθήσει πολιτικές διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, ισοπολιτείας, αυτοκριτικής και δικαιοσύνης» συμπλήρωσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα