Βουλή: Για το ΦΑ ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπορίου ο Ν. Συλικιώτης

15:42 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για τις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Βουλή είπε ότι η ενημέρωση αφορούσε το 2ο γύρο αδειοδότησης, την προσπάθεια για ενδιάμεση διέλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ πριν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Κύπρου και τη συνεργασία γενικότερα με το Ισραήλ, καθώς

και τις διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με την εταιρεία Noble.

Ευαρέσκεια για την ενημέρωση εξέφρασαν σε δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου και ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο της δέσμευσής του από την ανάληψη των καθηκόντων του για πλήρη ενημέρωση των τεκταινόμενων στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Σήμερα ενημέρωσα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή πρώτα – πρώτα για τις διαδικασίες του 2ου γύρου αδειοδότησης», είπε. Πρόσθεσε ότι «ανέφερα βέβαια ότι αυτά τα χειρίζεται η Συμβουλευτική Επιτροπή».

Είναι γνωστό, συνέχισε, «ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το 2ο γύρο αδειοδότησης και η Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία είναι εντεταλμένη με βάση το νόμο, ακολουθά όλες τις διεργασίες για να αξιολογήσει αυτές τις αιτήσεις».

«Επίσης ενημέρωσα για τις επαφές με τη Noble και για την απόφαση χθες του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από εισήγησή μου, να διορίσει ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία θα συζητήσει με τη Noble όλα όσα προκύπτουν για την έλευση του φυσικού αερίου το συντομότερο από το οικόπεδο 12, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης και την υλοποίηση του συμβολαίου της Noble». Βεβαίως, ανέφερε, «στη συζήτηση είναι και τα θέματα που έχουν να κάνουν με το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης θα είναι ο Βοηθός Γενικός Λογιστής Ανδρέας Ζαχαριάδης με τη συμμετοχή του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, του εμπειρογνώμονα Θεοδόση Κοντού και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.

«Ενημέρωσα επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μου ανάθεσε να διερευνήσω τη δυνατότητα για την έλευση φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση το συντομότερο για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, πρόσθεσε, «αποφάσισε στην Υπουργική Επιτροπή να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε ότι «η απόφασή μας είναι ότι στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου το κράτος θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο επειδή μιλούμε για στρατηγικές υποδομές και επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μια πολυμερής συνεργασία». Συμπλήρωσε ότι στην πολυμερή συνεργασία προτεραιότητα για συμμετοχή θα έχουν και οι εταιρείες που θα έχουν δικαιώματα εξόρυξης φυσικού αερίου, μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

«Παράλληλα ενημέρωσα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου για τις επαφές μου στο Ισραήλ, τις συναντήσεις μου με τους ομολόγους μου και τις προσπάθειες που

Keywords
Τυχαία Θέματα