Βουλή: Οφειλές 17,2 εκ. ευρώ για άδειες κυκλοφορίας

13:52 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύνολο 17,2 εκ. ευρώ είναι οι οφειλές για άδειες κυκλοφορίας οχημάτων που δεν ανανεώθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιοι του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και Μελών της Επιτροπής καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει ειδική ρύθμιση για ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία έχουν καταστραφεί ή ακινητοποιηθεί και απλώς δεν γνώριζαν ότι έπρεπε αυτό να δηλωθεί, με το ΤΟΜ

να αναμένει σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι το πρόβλημα προέκυψε με την τροποποίηση του συναφούς νόμου από το 2006 ο οποίος τώρα προνοεί ότι ακυρώνεται η εγγραφή οχήματος αν δεν ανανεωθεί η άδεια κυκλοφορίας για τρία συνεχή χρόνια. Παράλληλα, η νομοθεσία προβλέπει ότι λαμβάνονται δικαστικά μέτρα και εισπράττεται το οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος οφειλόμενο στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συνέχισε λέγοντας ότι από το 2009 το ΤΟΜ έστειλε επιστολές σε όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι για τρία συνεχή χρόνια δεν ανανέωσαν την άδεια κυκλοφορίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, είπε, για το 2010 αποστάληκαν 20.224 επιστολές και εκκρεμούν για το 2011 άλλες 22.000 επιστολές.

Πρόσθεσε ότι τα οφειλόμενα ποσά προς τη Δημοκρατία είναι για το 2009 317.504 ευρώ, για το 2010 7. 9 εκ. ευρώ (εξ αυτών 1.560 ιδιοκτήτες έχουν ανταποκριθεί και έχουν πληρώσει τα απαιτούμενα ποσά) και το 2011 το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στα 8.977.246 ευρώ.

«Το σύνολο του ποσού που οφείλεται στη Δημοκρατία είναι 17.250.857 ευρώ», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «μετά τις επιστολές υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στους ιδιοκτήτες οχημάτων, πάρα πολλοί αποτάθηκαν στο Τμήμα διαμαρτυρόμενοι ότι δεν γνώριζαν την νομοθεσία αυτή». Γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε, «το ΤΟΜ αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 13 Μαρτίου αναμένοντας οδηγίες ως προς το πώς θα χειριστεί το όλο θέμα».

Οι κατηγορίες συμπεριλαμβάνουν σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου την καταστροφή οχήματος λόγω δυστυχήματος, από πυρκαγιά, παράδοση σε μηχανικό για διάλυση, πώληση σε εμπόρους, ακινητοποίηση του οχήματος στο σπίτι ή σε άλλο χώρο και ακινητοποίηση του οχήματος λόγω θανάτου η ασθένειας του ιδιοκτήτη.

«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο γιατί επηρεάζονται πάρα πολλοί ιδιοκτήτες οχημάτων», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια της μη πληρωμής αδειών κυκλοφορίας ο κ. Αντωνίου είπε ότι «φαίνεται λόγω και της οικονομικής κρίσης να υπάρχει αδυναμία αρκετών ιδιοκτητών οχημάτων να πληρώσουν τα τέλη της άδειας κυκλοφορίας».

«Οσα αυτοκίνητα βρίσκονται σε κυκλοφορία, τα τέλη αυτά θα πρέπει να πληρωθούν, είναι ένα οφειλόμενο ποσό», είπε, προσθέτοντας όμως ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλες εκείνες τις περιπτώσεις για όσα αυτοκίνητα ήταν ακινητοποιημένα». Σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική ρύθμιση γι αυτό και αναμένουμε τη θέση τη

Keywords
Τυχαία Θέματα